Lásd a különbséget a probléma, a szándék, az ellenszándék, a körülmény és az akadály között!

Forrás: Thinkstock -
probléma szándék akadály körülmény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi időben sokszor olvasom levelekben, vagy hallom a személyes konzultációknál azt a szófordulatot, hogy "Tudod, Gábor, az a probléma, hogy ..." De álljunk is meg itt egy pillanatra, mert nem a "hogy" utáni résszel kellene foglalkozni, ugyanis ott nagyon szerteágazóak a dolgok, hanem inkább a mondat első felével. Ez pedig így hangzik: "az a probléma...."

Először is górcső alá kellene venni, hogy mit is jelent az, hogy probléma. A probléma nem más, mint egy szándék és egy ellenszándék, azaz két egymásnak feszülő erő között létrejött nehézség. Például van valakinek egy olyan szándéka, hogy szeretne lefogyni, sőt ezt ki is tűzi célként. Idáig még nincsen probléma, mert van egy szándék. Az az ő szándéka, hogy le akar fogyni. Igen ám, de előbb-utóbb rájön, hogy éhes, és rájön arra is, hogy szereti a csokit. Meg is magyarázza magának, hogy általában a fogyókúráknak az a vége, hogy sokkal többet visszahíznak az emberek, mint amennyit leadtak.

Ezzel a magyarázattal nem tesz mást, mint a szándék mellé társít egy ellenszándékot, és a kettő között azonnal meg is jelent a probléma. Amíg nem volt ellenszándék, addig nem volt probléma.

Forrás: Thinkstock

Így kijelentenünk, hogy nincsenek problémák, csupán megoldásra váró feladatok, meredeken hangzik... Kétségtelenül vannak olyan feladatok, amelyeket jelenleg nem lehet megoldani. Vagy a pillanatnyi képességeink nem teszik lehetővé számunkra azt, hogy megoldjuk. Például napestig sírdogálhatnánk azon, hogy nem tudunk felugrani egy tízméteres épület tetejére. Nos, ezt úgy hívjuk, hogy körülmény.

A körülmény az a valóságos ok, az az objektív dolog, ami valójában akadály.

Igen ám, de ezzel nem érdemes foglalkozni, mert ha nagyon belefúrom magam, akkor arról fog szólni az életem, hogy azon gondolkodom, mit miért nem lehet megcsinálni. Ha valakinek egy elhúzódó problémája van valamivel kapcsolatban, és ez messze nem csak a párkapcsolattal lehet összefüggésben, az nagyjából azért van, mert már napok, hetek, hónapok vagy évek óta szemben tartja az ellenszándékot a szándékkal.

A hozzáállásod sokkal fontosabb, mint maga a tény. A tényen ugyanis nem tudsz változtatni, a hozzáállásodon bármikor.

Forrás: Thinkstock

Fontos megfigyelni, hogy mi is történik abban a pillanatban, amikor bekapcsol az ellenszándék. Ezt belülről nehezen fogod tudni észrevenni, ezért markold meg a füled, mert ugye fülünk inkább van, mint hajunk (főleg nekünk, férfiaknak), és egy laza mozdulattal rántsd ki magad a szituációból. Egy külső nézőpontot felvéve kerülj a dobozon kívülre, és gondolkodj a dobozon kívül!

Nyilván egy jó ideig tudatosan oda kell figyelni, hogy azt nézd, mit lehet tenni, és ne az jusson rögtön eszedbe, hogy mit hogyan nem lehet. Ha viszont kitartóan gyakorlod, ez válik szokásoddá, és a környezeted csak azt látja, "Jé, milyen megoldáscentrikus ez az ember!"

Sajnos néha azt a rossz nézőpontot is átvesszük, miszerint: "Felelősnek kell lennem a problémámért, és aggódnom kell érte. Kilátástalannak kell látnom a helyzetet, és el kell hinnem, hogy nem rajtam múlik, hogy megoldódjon..." Ez persze elkeseredettséget vált ki belőled, és jogosan utálod a szituációt.

Ehhez természetesen elvitathatatlan jogod van, de jogod van ahhoz is, hogy ne ezt tedd.

A szerzőről

A "Tabuk nélkül a párkapcsolatról" közösséget azzal a céllal hoztam létre, hogy a tapasztalataim alapján támogatást, segítséget nyújtsak azoknak a pároknak és párjukat kereső embereknek, akik minőségi élet megélésére törekszenek, legyen az párkapcsolat, munka, gyereknevelés vagy önmagunk megtalálása a világban.

Facebook/Tabuk nélkül a párkapcsolatról
A szerelem rövid, a házasság hosszú? Esélylatolgatás hűtlenség előtt!http://www.life.hu/intim/20160202-pilta-gabor-a-szerelem-rovid-a-hazassag-hosszu-fontos-az-eselylatolgatas-hutlenseg-elott.htmlA házasságkötés szinte mindig csodás pillanat. A nehézségek legfeljebb utána jönnek... Intim--Valami, aminek mindenki a gazdája, valójában senkié sehttp://www.life.hu/intim/20160128-pilat-gabor-valami-aminek-mindenki-a-gazdaja-valojaban-senkie-se-1.htmlAmikor egy kőművesbrigád élére kinevezett vezető egész nap a falat rakja, akkor ő nem vezető, hanem kőműves. Ha a raktáros meg épp targoncázik, akkor éppen targoncás... Intim--Amikor a megcsalás után jobb kezünkkel megveregetjük a bal vállunkat...http://www.life.hu/intim/20160223-pilat-gabor-a-megcsalasrol-amikor-a-jobb-kezunkkel-megveregetjuk-a-bal-vallunkat.htmlMielőtt megcsalod, előtte le fogod értékelni. Utána pedig önigazolásokat gyártasz. Az ember alapvetően egy etikus lény, nem egy társadalmi mázzal bevont állat, mint azt időnként próbálják ránk erőltetni. Intim--Az elnyomás akkor szűnik meg, amint az egyik kilép a játszmábólhttp://www.life.hu/intim/20160218-pilat-gabor-az-elnyomas-abban-a-pillanatban-szunik-meg-amint-az-egyik-kilep-a-jatszmabol.htmlA kifejlett és masszív egóval (az elme által gyártott hamis éntudat) rendelkező ember önbizalma és önértékelése is alacsony tartományban kullog, még akkor is, ha az illető igyekszik Istent játszani. Intim--Ne hánytorgasd fel újra, amit egyszer már megbocsátottál!http://www.life.hu/intim/20160217-pilat-gabor-a-mult-elrontott-es-kijavitott-osztalyzatait-felhanytorgatni-tilos.htmlA múlt elrontott és kijavított osztályzatait felhánytorgatni tilos. IntimThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.