Számos területen hátrányban vannak az alacsony férfiak és a teltebb nők: kisebb eséllyel jutnak be a felsőoktatásba, szereznek kreatív állást és keresnek sok pénzt.

"Van valami magában, az alacsonyságban és a kövérségben, ami rosszabb életkilátásokkal jár" - mondja a kutatást vezető Timothy Frayling, az angol University of Exeter genetika professzora.

Candice Huffine, plus size modellForrás: Instagram/Candice Huffine

Egy alacsonyabb férfi átlagosan 2100 dollárral keres kevesebbet évente, mint hat centivel magasabb társa.

A nőknél hat-hét extra kiló ugyanúgy 2100 dollárral kevesebb éves bevételhez vezet.

Rayling szerint valószínű, hogy nem genetikai oka van a jelentős különbségeknek, hanem társadalmi konstrukcióról van szó: az emberek kompetensebbnek találnak egy magas férfit, illetve egy vékony nőt, ami aztán hatással van ezeknek az embereknek az önbizalmára, s így a teljesítményére is.

A szakember szerint az sem ritka, hogy a fővonalas szépségideáltól eltérő emberek egyszerűen társadalmi diszkriminációval kénytelenek szembenézni, ezért nehezebben boldogulnak.

/1202/Plus_20122691559

"Nem szeretném, ha az emberek azt hinnék, hogy nem lehet változtatni az életünkön, ha genetikailag adottak bizonyos keretek. A kutatás célja nem az volt, hogy egyfajta determináltságot bizonyítsunk, hanem az, hogy felhívjuk a figyelmet, milyen nagy mértékben befolyásolja emberek életét az, hogy miként tekint rájuk a társadalom" - vélekedik Dr. Suzanne Steinbaum kardiológus, a New York- Lennox Hill Hospital munkatársa.