Vezérelhető szerelem? Minél tovább nézed, annál vonzóbbnak látod

Forrás: Thinkstock -
szerelem vonzódás vonzalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minél hosszabb ideig figyelünk egy arcot, annál valószínűbb, hogy rokonszenvesnek, sőt vonzónak fog tűnni számunkra. Van remény tehát, ha olyasvalakit szeretnénk meghódítani, akivel egyébként gyakran nyílik alkalmunk találkozni – állítja a Harvard friss tanulmánya. 

A Harvard University kutatása szerint az ismerőség a rokonszenv és a vonzalom kulcsa, és a figyelmes szemlélődés hosszú távon az első benyomások változásához vezet. A kutatást vezető Viola Störmer és George Alvarez szerint a tárgyaknál is igaz a képlet: minél hosszabb ideig figyeljük az objektumot, annál valószínűbb, hogy világosnak és fényesnek fog tűnni.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Léteznek különféle optikai csalódások, amelyek során egy középen fekvő pontot kell figyelni, majd a körülötte lévő körök valamelyikére fókuszálni. Ennek eredményeként a kör világosabbnak fog tűnni, noha a valóságban a pont és a körök egyforma színűek.

Úgy néz ki, ezúttal bizonyítást nyert, hogy emberi arcok esetén a figyelem szintén számít: vonzóbbnak tűnik az arc hosszas szemlélődés után.

„Arra kértük a résztvevőket, hogy állapítsák meg, mennyire vonzó számukra két arc, miután hosszú ideig az egyik arcra koncentráltak. Kiderült, hogy mindig az bizonyult a leginkább rokonszenves arcnak, amelyet hosszú ideig szemlélt az önkéntes. Úgy gondoljuk, nem a belső megítélés változott, hanem az arc perceptuális feldolgozásának módja lett más az idő elteltével”vélekednek a szakemberek.

Azt is a génjeink döntik el, hogy kibe szeretünk bele?

Ki a számunkra legvonzóbb az ellenkező nemből? Erre a kérdésre mindannyian mást válaszolunk, hiszen nem ugyanazok a prioritások. Egy kutatás eredményei alapján azonban nem teljesen az elménk irányítja azt, hogy kiért leszünk oda meg vissza. A témáról itt írtunk korábban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.