Spermablokkolás és hereinjekció? Így működik a férfi fogamzásgátló

Forrás: Thinkstock -
pénisz here injekció fogamzásgátlás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A férfiak számára eddig csupán az óvszer és a vazektómia jelentett megoldást a fogamzásgátlásra, de most úgy új, megbízható és visszafordítható opció jelent meg a piacon. A Vasalgel nevű injekció a spermát blokkolja, s az eddig kísérletek szerint semmilyen mellékhatása nincs.

Egyelőre még csak nyulakon tesztelték a Vasalgel injekciót, amelynek hatására a rágcsálóknak 29 napon belül nem távozott sperma a szervezetéből. Az emberekkel folytatott klinikai kísérletekre még idén sor kerül, állítja a kutatással foglalkozó kaliforniai nonprofit szervezet, a Parsemus Alapítvány.

Forrás: Thinkstock

"A Vasalgel nem-hormonális alapú férfi fogamzásgátló injekció, amelynek hatása 12 hónapig tart. Az injekciót a herékbe kell adni, hogy aztán a hidrogél képes legyen a sperma blokkolására. A kutatásokkal jól haladunk, de még további kísérletekre van szükség. A fogamzásgátló szerek kutatása rendkívül drága projekt" - mondja Dr. Elaine Lissner, az alapítvány elnöke.

Évente több mint 85 millió nem kívánt terhességre kerül sor világszerte.

A legtöbb pár az óvszert használja védekezésként, de évente a terhességek 18 százaléka a gumi nem megfelelő használatából fakad. A vazektómiával az a probléma, hogy végleges és visszafordíthatatlan megoldást ad, így a férfiak és a nők egyaránt régóta várnak egy megbízható, visszafordítható férfi fogamzásgátló eszközre.

A kutatás a Basic and Clinical Andrology szaklap friss számában jelent meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.