„Uram atyám!" – mondja Meryl Streep a rosszfiú exférjével – Alec Baldwin alakításában – eltöltött pásztoróra után az Egyszerűen bonyolult című filmben. Egyre több film szól olyan ötven év feletti párokról, akiknek a szex fontos szerepet játszik az életében. A forgatókönyvet az élet írja: a gyerekek már felnőttek, újra jut idő önmagunkra és egymásra...

Az átlagéletkor növekedésével az aktív időszak is meghosszabbodik az életünkben, amely a szexualitást is nagymértékben befolyásolja. Tanulmányok támasztják alá, hogy az idősebb korban megélt szexualitás számos előnnyel jár, nemcsak mentális, hanem fizikális szempontból is.

Forrás: Dreamstime

A szex a világ egyik legjobb fiatalító kezelése.

"A közelmúlt felmérései, kutatásai kimutatták, hogy a szexuálisan aktív élet lassítja az öregedés folyamatát, jótékonyan befolyásolja a bőr állapotát, javítja az alvászavart, segíti az elhízás megelőzését, javítja a testi és lelki közérzetet, valamint elősegíti a harmónia megőrzését a párkapcsolatban" – mondja dr. Major Lászlóné, a rasserena.hu szóvivője.

Egy új élet kezdete

A menopauza idején, illetve azt követően a nők több mint fele találkozik a libidócsökkenés problémájával. A háttérben változatos okok állhatnak. A hormonváltozások kísérő tüneteiként hőhullámok léphetnek fel, alvászavar, hangulatváltozások, megváltozott testkép ronthatják a testi és lelki közérzetet is. Mindez pedig a szexuális vágyat is nagymértékben csökkentheti.

Azonban a szexuális élet nem kell, hogy a változó korral véget érjen. Sőt.

Forrás: Dreamstime

Ennek az időszaknak számos előnye van. A párok felszabadultabban élvezhetik az együttlétet. Már nem nehezedik rájuk a fogamzás felelőssége, tapasztaltabbak szexuális és lelki téren is, a gyerekek erre az időszakra jórészt elhagyták a szülői házat, így jut ismét idő egymásra. Tulajdonképpen ez egy új élet kezdete.

Nem kell beletörődni

"Ahhoz, hogy a változókori szexuális funkciózavarokon javítani tudjunk, az első fontos lépés, hogy tárjuk fel a valódi okokat, nézzünk szembe a helyzettel. Semmiképpen ne törődjünk bele a szexuális vágy csökkenésébe vagy éppen eltűnésébe, hiszen lehet megoldás" – hívja fel a figyelmet a szóvivő.

Törekedjünk a kiváltó okok minél teljesebb körű feltárására! Beszéljük meg párunkkal vagy egy hozzánk közel álló bizalmas személlyel a tapasztalt tüneteinket, és kérjünk orvosi segítséget!

A természet segíthet

Kezdjük a helyreállítást testi, lelki állapotunk mielőbbi javításával. Táplálkozzunk megfelelően, fogyasszunk vitaminokat, ásványi anyagokat, végezzünk rendszeresen fizikai aktivitási igénylő feladatokat, és figyeljünk a kielégítő pihenésre.

Forrás: Dreamstime

"A női libidó visszanyerésében segítséget nyújthatnak olyan gyógynövénykivonatok, amelyek előnyös élettani hatásokat kiváltó természetes összetevőket tartalmaznak. Ezek a készítmények az általános közérzet javítása mellett, kismedencei és hüvelyi vérbőség előidézésével befolyásolják az állapotot, így segítik a normális szexuális aktivitás megőrzését vagy visszanyerését" – tanácsolja dr. Major Lászlóné.