Férfias bozont és túltengő tesztoszteron - Íme, minden nő álma

Forrás: Dreamstime -
tesztoszteron férfi szerelem szőr szakáll kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint a nők vonzónak találják a szakállas férfiakat, amennyiben hosszútávú kapcsolatról van szó, mivel ez egyfajta keménységet és strapabírást sejtet ösztöneik szerint, ami termékenységre és védelemre utal.

A felmérés során a szakemberek különféle férfiarcokat manipuláltak oly módon, hogy frissen borotváltak, enyhén borostásak, erősen borostásak vagy éppen szakállasak voltak. Az állkapocscsont és az arc is manipulálásra került, hogy ugyanaz a férfi egyes verzióiban férfiasabbnak vagy éppen kevésbé férfiasnak tűnjön.

Forrás: Dreamstime

Kiderült, hogy a nők nem csak a nőiesebbé, de a férfiasabbá tett arcokat sem találták annyira vonzónak, amennyiben frissen borotváltak voltak. A jelek szerint a nők a borostát tartják a leginkább vonzónak, ha rövidtávú, futó kapcsolatról van szó, és a szakáll az, amely a többséget a leginkább vonzza, ha komoly elköteleződés a tét.

Forrás: boredpanda.com

A szakemberek szerint a preferenciának evolúciós oka lehet: a szőrös férfiben túlteng a tesztoszteron, vagyis jó eséllyel nemzőképes, és izomzata segítségével képes ellátni családját. Az eredményeket bemutató tanulmány a Journal of Evolutionary Biology c. szaklapban olvasható.

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.