Egymásba karolva andalogni a hóesésben; szerelmeskedni a lobogó kandallótűz előtt; forró csokit szürcsölni és csókolózni a kanapén. Mintha egy romantikus karácsonyi filmbe csöppentél volna, igaz? A valóság ezzel szemben az, hogy már hetek óta idegeskedsz az ajándékvásárlás miatt, a párod megint elfelejtett égősort venni, aztán csak úgy mellékesen közli veled, hogy az anyukája három nappal korábban érkezik. Ha szeretnéd elkerülni a karácsonykor oly gyakori összezördüléseket, és meghitt családi együttlétre vágysz, fogadd meg a tanácsainkat!

Elvárások útvesztőjében

Bár a karácsony a szeretet, a békesség és az öröm ünnepe, mégis az egyik legstresszesebb időszak a párok életében. A Facebook-statisztikák szerint ilyenkor ugrásszerűen megnő a szakítások száma, és a társkereső oldalakra is sokkal többen regisztrálnak december környékén. Az ideges kapkodás, az üzletekben való tolongás, a társas kötelezettségek és a túlzott elvárások mind nehezítik a mindennapokat, ezért nem meglepő, hogy az ünnepek alatt rengeteg kapcsolat fut zátonyra.

Az ideges kapkodás, az üzletekben való tolongás, a társas kötelezettségek és a túlzott elvárások mind nehezítik a mindennapokat, ezért nem meglepő, hogy az ünnepek alatt rengeteg kapcsolat fut zátonyraForrás: Thinkstock

Már csak azért is, mert miközben a páros tagjai a családtagoknak, a közeli barátoknak akarnak megfelelni, hajlamosak megfeledkezni önmagukról és egymásról. Ennek pedig óhatatlanul lehetnek negatív következményei a kapcsolat jövőjére nézve.

Találkozás a másik családjával

Elnyerni az anyós és apósjelölt szimpátiáját soha nem egyszerű mutatvány, s talán még nehezebb az ünnepek alatt, amikor eleve feszültebb a hangulat. Miután mindketten tisztában vagytok a közelgő kötelezettségekkel, következő lépésként azt kell átbeszélnetek, hogy mennyi időt szeretnétek és tudtok a másik rokonaival tölteni. Ha valamiért nincs lehetőség mindkét családdal együtt karácsonyozni, vagy külön-külön ünnepeltek, akkor sem omlik össze a világ.

Egy egészséges párkapcsolat lehetővé teszi a függetlenséget; önálló, autonóm egyének vagytok, ami karácsonykor is érvényes. Ha ezen a ponton ajtócsapkodás nélkül túljutottatok, akkor rá lehet térni azokra a kérdésekre, hogy kinek mit vegyetek, és melyek azok a témák, amiket jobb kerülni az ünnepi asztalnál. Fontos, hogy mindig számíthassatok egymásra, hisz ez jelenti a bizalmat és a kölcsönösséget, ami segíthet helyt állni egy új élethelyzetben.

Forrás: Thinkstock
Erik, operatív menedzser (29):
"Szerintem nincs olyan egy szakítás esetén, hogy rosszkor vagy jókor. Ha valaki úgy érzi, hogy már nem szereti a másikat, és új életet akar kezdeni, akkor minek halogassa azt, ami úgyis elkerülhetetlen? Az egyik exem szenteste előtt szakított velem - minden szó és előzmény nélkül -, de nem kezdtem drámázni, hogy miért pont akkor, és miért nem várt ezzel január közepéig... Nem kellettem, felfogtam, ennyi."

Így lesz tökéletes az első közös ünnep

Deáki Tímea párkapcsolati tréner szerint azok, akik először karácsonyoznak együtt, teljesen más oldaláról ismerhetik meg társukat. És ha ez idáig nem voltak nézeteltérések, most előtérbe kerülhet a felek közötti munkamegosztás kérdése, ami kellemetlen helyzeteket teremthet.

Ha idáig nem voltak nézeteltérések, most előtérbe kerülhet a felek közötti munkamegosztás kérdése, ami kellemetlen helyzeteket teremthetForrás: Thinkstock

"A viták elkerülése érdekében muszáj őszintén kommunikálnunk egymással. A karácsonyi előkészületekkel kapcsolatos teendőket érdemes közösen átbeszélni, és nem zsörtölődni amiatt, hogy a másik kevésbé veszi ki a részét a feladatokból. A szorongás és a megfelelési kényszer helyett célszerű átgondolni, hogy valóban minden ötletet úgy kell-e megvalósítanunk, ahogyan az valamelyikünk fejéből kipattant" - tette hozzá a szakértő.

Deáki Tímea kitért arra is, hogy a túlzott stressz elkerülésének egyik legjobb módja, ha egy időre tudatos kizárjuk a 'nem szeretem' érzést. Nyilván ez nehezen kivitelezhető az ünnep előtt és alatt, de egy-egy napot, vagy néhány órát igenis lehet olyan dologgal tölteni, ami kikapcsol és feltölt. Ha megajándékozzuk magunkat egy kis lazulással, derűsebbé, kiegyensúlyozottabbá válunk, így jobban fogjuk élvezni az ünnepi időszakot.

Tervezzetek előre!

Az év vége közeledtével megszaporodnak a céges rendezvények, a barátnős beülések, és a rokonok is bejelentkeznek, így alig marad idő és energia egymásra. A közös programok hiánya nem tesz jót a kapcsolatnak, ráadásul ilyenkor újabb stresszforrás lehet, ha egyikőtök csendes, visszahúzódó típus, aki inkább a kanapén összebújva tévézne, mintsem hajnalig bulizna. Kompromisszumok nélkül nincs harmonikus kapcsolat, és időnként meg kell tennünk olyan dolgokat a másik kedvéért, amihez igazából nincs kedvünk.

A viták elkerülése végett érdemes előre megtervezni a programokat, és olyan menetrendet készíteni, ami mindkét fél számára elfogadható és élvezetes. Ezek a lépések arról szólnak, hogy kialakítsatok saját karácsonyi hagyományokat, amelyek erősítik az összetartozás érzését, a kapcsolat identitását.

Fontos, hogy kialakítsátok a saját karácsonyi hagyományaitokat, amik erősítik az összetartozás érzését, a kapcsolat identitásátForrás: Thinkstock
Nóri, pultos (34):
"Rossz emlékem kötődik a tavalyi karácsonyhoz, mert titokban arra számítottam, hogy a párom megkéri a kezem. Amikor bontogattam az ajándékokat, annyira izgultam, hogy a torkomban dobogott a szívem, de végül nem azt kaptam, amire vágytam. Remélem, most végre ott lesz a gyűrű a fa alatt."

Azok a piszkos anyagiak

Nincs semmi, ami jobban mérgezné a kapcsolatot, mint a pénzzel kapcsolatos viták, és ezt a szakértőnk is megerősíti. "Fogyasztásközpontú világunkban szinte megvalósíthatatlan vágy, hogy csak együtt legyünk, és ne az ajándékokról, azok értékéről szóljon az ünnep. A csapból is folyó intelmek, iránymutatások olyan zsákutcába terelik az embert, amiből nemhogy nem lehet kijönni, de évről évre mélyebbre fúrjuk benne magunkat. Ennek következtében sokan hatalmas terheket vesznek magukra, hogy megfeleljenek egy olyan elvárásnak, ami szinte minden benne résztvevőt feszít" - mondta Deáki Tímea, majd úgy folytatta, ha nincs keret drága ajándékokra, fel kell vállalni és megfizethetőbbet venni.

Ha emiatt valaki megsértődik, előbb-utóbb úgysem lehet kielégíteni a vágyait, vagyis jobb ezen a sérelmen mielőbb túlesni