Mit kapnak a férfiak a nőktől Valentin-napra?

Forrás: Thinkstock -
nők ajándék Valentin-nap szerelem férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hála Istennek, idén is túléltük február 14-ét. Szép számmal voltak megint fújolók, akik még mindig képtelenek megbékélni a ténnyel, hogy Valentin-nap eddig is volt, most is van, és jó eséllyel jövőre is lesz. A hölgyek véleményét nagyrészt ismerjük, de most lássuk egy férfi szemüvegén keresztül, hogyan zajlik Magyarország legmegosztóbb ünnepe.

Aki utálja a Valentin-napot, az menjen haza, és gondolkozzon el című cikkünkben annak jártunk utána, miért lehet ekkora közutálat tárgya a Valentin-nap. Hogy miért nem tud csendben elmenni mellette az, akit nem érdekel, és miért kell minden évben üvöltve hőzöngeni miatta. Aki tartja, tartja, aki nem, az nem, aki meg annyira magyar, hogy nem vesz részt egy ősi pogány szokásokból eredő ünnepen, mondván, az Amerikából szivárgott be, és csak a pénzről szól, akkor lelke rajta.

Virág, bonbon, vacsora, ékszer, utazás, miegymás. De mit kap Valentinkor egy férfi? Forrás: Thinkstock

Lassan kikopnak a virágüzletek kínálataiból a szívecskés csecsebecsék, hamarosan újra át lehet majd kelni egy plázán Valentin-napi akciók, plüssfigurák, lufik és egyéb rózsaszín, eladásra kínált szirszarok kerülgetése nélkül, amiket ugye mindenki annyira utál. Nemsokára visszaáll a világ rendje, megágyazva a március 8-ai nőnapnak, amit meg valamiért mindenki nagyon szeret.

Pedig gyakorlatilag nem sokban különbözik egymástól a kettő.

A nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napján a rózsát ugyanúgy aranyáron adják majd, de az akkor senkit sem zavar, mert azt mi egész egyszerűen megérdemeljük, ha már nőnek születtünk. Jobb helyeken még a munkahelyi aulában is osztogatnak majd primulát vagy tulipánt, amitől aztán még boldogabban szökkenünk majd dolgozni. Ez történik egyébként Valentin-napon is, azt leszámítva, hogy az egyedülállók nem kapnak semmit.

Sok nő állítja, őt és a párját hidegen hagyja a Valentin-nap, titkon azért mégiscsak abban reménykedik, hogy a szerelme meglepi valamilyen aprósággal. Ha meg nincsenek ilyen elvárások, akkor is jólesik a léleknek, ha a kedves ennek ellenére vesz valamit, esetleg virággal, csokival tér haza, netalántán a szokásostól eltérően asztalt foglal. Arról azonban sosem szólnak a beszámolók és a cikkek, hogy a nők mivel készülnek erre a napra. Hogy viszonozzák-e a kedvességet, vagy alapnak veszik, hogy ez is csak egy olyan dátum, ahol a férfi szabadon választott kötelessége megajándékozni a szíve választottját.

Linda, 26

"Mi nem csináltunk nagy ügyet a Valentin-napból, sosem szoktunk ünnepelni. Mondjuk Mackó vett nekem virágot, és én is vittem neki csokit, de amúgy nem volt semmi. Mondjuk este készítettem neki vacsorát, annak örült. Mondjuk máskor is szoktam főzni, szóval ez nem tudom, számít-e.

Erre a kérdésre kereste a választ a napokban Jimmy Kimmel is, aki egészen odáig ment, hogy megkérdezte a környezetében az urakat arról, mit kaptak tavaly a kedvesüktől Valentin-napra.

Mondanom sem kell, hogy döbbenetes eredmény született. Ugyan a szexet ünnepnapokon jutalomfalatként osztogatni régen rossz, de egyvalaki vállalta, hogy így viszonozták a kedvességét. Egy másik pasi pedig egy zacskó cukrot zsebelhetett be a szerelem és a szeretet napján, mondjuk azt is az édesanyjától kapta.

"A minap én is láttam a videót, melyben a Jimmy Kimmel-talkshow stábjának férfi tagjait megkérdezték, mit kaptak legutóbb Valentin-napra a feleségüktől/élettársuktól/barátnőjüktől. A válaszok egy kivételtől eltekintve egységesek voltak. A »különc« válaszadó szexet kapott Valentin-nap alkalmából, ami legalább olyan rossz, mint a semmi, mert ha a szex már csak egy jeles(nek titulált) esemény fő attrakciója, és nem a mindennapok, vagy »mindenhetek« szerves része, akkor ott komoly bajok vannak" - fűzte hozzá egy kedves férfiismerősöm, aki ezúttal Arnold, 31 álnéven fut.

"Hogy a többiek mit kaptak? Hát a nagy semmit. Ami lehet akár vicces, vagy viccesen kellemetlen is. Az egyik stábtag a kamerák előtt fel is hívta a kedvesét, amiből egy egészen érdekes telefonbeszélgetés kerekedett , ami valójában inkább elszomorító, mint mókás, méghozzá több okból is. A (hozzám eljutó) reklámok is csak a női vonallal foglalkoztak, illetve őszintén szólva nekem sem fordult még meg a fejemben a kérdés, hogy

hé, mi pasik miért vagyunk elhanyagolva ezen a napon?

Esélyes, hogy azért, mert én is ennyire természetesnek veszem, hogy a Valentin-nap arról szól, hogy mi, férfiak valahogy mutassuk ki valós – rosszabb esetben csak elvárt – érzéseinket. Holott a szerelem/szeretet kölcsönös, így a kifejezése is kölcsönös kéne, hogy legyen, ha már van erre egy külön dedikált nap.

Patrick Dempsey és Jennifer Garner a Valentin-nap című filmben Forrás: AFP

Figyelmesebb párok esetében azért van erre is példa, de alapvetően az a tapasztalatom, hogy ez a nap többnyire elég egyoldalúan alakul.

Ha gagyi a szerelem megünneplése, akkor az a férfi hibája, de ha nem is ünneplik meg, akkor az is az ő számlájára van írva.

Persze nem szabad megfeledkezni azokról a kapcsolatokról, ahol kimondott-kimondatlan egyezség született arról, hogy nem tartanak külön Bálint-napi megemlékezést, ők természetesen nem alanyai a jelen gondolatfolyamnak.

Egyébként bízom benne, hogy csak az én környezetem ilyen egyoldalú, és az ország/város szerencsésebb szegleteiben nincs ennyire genderspecifikusan beleivódva az emberekbe a szerelem megünneplése. Bár hozzáteszem, hogy alapvetően a reklámok sem igazán erre kondicionálják a kedves vásárlókat, hanem arra, hogy

az imádott nő kap valamit a hősszerelmes férfi érzéseinek kifejezése céljából.

Vagy legalábbis azt sugallják, hogy a férfi dolga kettejük szerelmének kifejezése mondjuk egy wellnesshétvégével.

Szilveszter után Valentin-napon van először kedvük a pároknak kimozdulni otthonról - Erről itt olvashatsz bővebben! Forrás: Thinkstock

Ami tovább sulykolja azt a tézist, miszerint ez inkább a férfi feladata, és így a nők többségében fel sem merül, hogy talán ők is megemlékezhetnének kettejükről. Ami igen szomorú, hiszen a pasik sem csak annyiból állnak, hogy legyen szex meg rántott hús. Kell a figyelem irányunkba is, kell a bizonyosság, hogy igenis minket is szeretnek. Hangsúlyozom, hogy

az ideális az lenne, ha erre nem csak ez az egy nap szolgálna, de ha már így alakult, akkor ez a nap szolgálja rendesen a feladatát.

Tanulság nincs, hacsak az nem, hogy jobban kéne figyelni a párunkra, hiszen a szerelem nemcsak a nőknek szól, hanem a férfiaknak is, így az erre való odafigyelés is mindkét oldal feladata."

A szakértő véleménye:

Korábbi cikkünkben Pilát Gábor, a Tabuk nélkül a párkapcsolatról szókimondó műsorvezetője és a Life.hu állandó szerzője egy másik úton jutott el ugyanide. Szerinte minden napnak Valentin-napnak kellene lennie, akkor működnének jól a kapcsolatok. "Ha úgymond kötelező ajándékozni, az a felekben zsigerből ellenállást szül. Ha pedig külön fel is hívják a figyelmet arra, hogy csinálni kéne valamit, akkor nem csoda, hogy a társunk befeszül.
Az emberek sajnos elfelejtik, hogy igenis mindennap tenni kell a kapcsolatukért, teremteniük kell azt.


És persze a kereskedelem és a vásárlási dömping sem javít a helyzeten. Nyilván mindenki most akar kaszálni, ezért is tűnhet úgy, hogy csak ezen a napon kell tenni/venni valamit. Pedig többször is csinálni kell, a virághoz, a wellnesshétvégéhez, vagy akár a gyűrűhöz sem kell, hogy valamilyen speciális alkalom legyen."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.