Pilát Gábor: Összetett sors házasságban élni

Forrás: Dreamstime -
Pilát Gábor házasság Tabuk nélkül a párkapcsolatról szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szerelem mámora fokozza a vágyat, hogy párkapcsolatban élj, elmúlása pedig igazolást ad arra, hogy csupán áldozat voltál. Áldozat, akivel hiszékenységében és ártatlanságában elhitették, hogy a komoly és felelősségteljes ember legfőbb célja a házasság és a gyermeknemzés.

Amikor azonban a hőn áhított érettséget eléri az ember, néha csak akkor derül ki, hogy a kitűzött cél elérése a kölcsönös összeférhetetlenséget is magával hozta. Hogy mindezt a rengeteg önfeláldozást és mérhetetlen mennyiségű munkát azért végezték, hogy boldogtalanul benne maradjanak a kötelékben, vagy külön-külön folytassák. Szerencsére mindkét esetre van egy megnyugvást segítő mondás, miszerint „Az ifjúság tapasztalatlan, az öregek tehetetlenek”.

Az esküvő napján kimondott jóban-rosszban mást jelentett régen, és mást ma. Az akkori rossz a szegénységet, a betegséget és az öregkori elesettséget jelentette, és nem a szeretetlenséget, a megcsalást és a hazugságot, mint napjainkban.

Összetett sors házasságban élni Forrás: Dreamstime

Szétválás esetén a felek – bár férjként vagy feleségként kudarcot vallottak – a gyerekek megléte miatt általában kárpótolva érzik magukat még az elszenvedett sérelmek ellenére is. Az, hogy az ember ezek után gyereket nevel és szabad, mi több, tobzódó életet folytat, elegánsan kielégítő módja a felelősség és öröm párosának. Legalábbis közelről és intenzív tárgyilagossággal így tűnik.

Ezekben a laza kapcsolatokban ugyan kevés a kockázat, azonban gyakran úgy jár vele az ember, mint aki a jobb megélhetés reményében egy idegen országban vállal munkát. A nagyobb bevétellel számol, de az egyre erősödő honvággyal nem. Amikor ez eléri a kezelhetetlenség szintjét, hazaköltözik. Megnyugszik a lelke, de nehezen barátkozik meg az ott megszokott, és itthon nehezen talált életszínvonalával.

Néha jó észben tartani, hogy az ittas ember nemi vágya talán nagyobb, mint a teljesítőképessége. Már csak ezért se házasodj csupán szerelemből, és ne válj el haragból.

Egy jó kapcsolatnál kevés jobb, és egy rossz kapcsolatnál kevés rosszabb dolog van a világon. A katalizátor egy olyan folyamatszabályozó anyag, amely a vegyi folyamatot gyorsítja, lassítja vagy elősegíti, de benne alkotórészként nem vesz részt.

A párkapcsolat egy katalizátor, amely nem megváltoztatja az emberek természetét, csupán felnagyítja és láthatóvá teszi. Ezért van az, hogy csak jó állapotban lévő embereknek lehet jó párkapcsolata. Természetesen azokat is elragadhatja a szerelem, akik nincsenek jó állapotban. Sőt, a tűzijáték is lehet látványos az ágyjelenetek végén, azonban a kiegyensúlyozottság és a boldogág nem fogja őket zaklatni.

A kapcsolatotok a hajó, de hogy hova vezetitek, mi az irány, gyorsan vagy lassan haladtok, egyáltalán beértek-e a kikötőbe, vagy elsüllyesztitek, kizárólag rajtatok múlik. Mert a hajó a párkapcsolat, de ti vagytok a navigátorok, a gépmesterek, a matrózok és a kapitányok is egy személyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.