Új sorozatunkban felelevenítjük minden idők legnevezetesebb, legkülönlegesebb, legnagyobb érdeklődést kiváltó esküvőinek történetét — a régmúlttól egészen napjainkig. A második részben a szívek hercegnője és az „évszázad esküvője” következik, természetesen korabeli fotók kíséretében.

Miután új cikksorozatunk első részében elkalauzoltuk olvasóinkat a későbbi amerikai elnök John Fitzgerald Kennedy és Jackie Kennedy házasságkötésére, a folytatásban átruccanunk Angliába, méghozzá egy királyi nász kedvéért, amit a maga idejében sokan az évszázad esküvőjének tituláltak — és mivel akkor már csak alig 20 év volt hátra a 20. századból, és ezalatt nem köttetett hasonlóan emlékezetes frigy, valószínűleg igazuk is volt.

Károly walesi herceg és Lady Diana Spencer 1981 július 29-én fogadott örök hűséget (...) egymásnak a londoni Szent Pál székesegyházban. Az esküvőt nem csak azért kísérte óriási figyelem, mert az angol trónörökös házasodott, azaz a birodalom leendő királyi párját akarták látni az érdeklődők, hanem mert a menyasszony is már korábban elnyerte a közvélemény szimpátiáját, és nem mellesleg egy ősi brit arisztokrata család sarja volt: a Spencerek a 15. századig vissza tudják vezetni a családfájukat, és olyan neves történelmi személyiségek tartoztak a famíliához, mint például Winston Churchill.

Károly walesi herceg és Lady Diana Spencer 1981 július 29-én fogadott örök hűséget egymásnak a londoni Szent Pál székesegyházbanForrás: Getty Images/Anwar Hussein

Diana és Károly azonos körökben forogtak tehát, és már 1977 óta ismerősöknek számítottak, de csak 1980-ban ébredt köztük vonzalom, amikor egy vidéki hétvégén az akkor 19 éves lány lovaspólózni látta a fiatal herceget. Károly ezután meghívta Dianát egy vitorlás hétvégére a Britannia királyi jacht fedélzetén, és nem sokkal később már hivatalosan is egy párnak számítottak. Mindössze hat hónapja voltak együtt, amikor Károly megkérte Diana kezét – a hercegnő később úgy emlékezett vissza, hogy összesen 13 alkalommal találkoztak csak kettesben az eljegyzés előtt.

Az eljegyzést öt hónappal követte a házasságkötés, amelyet a királyi esküvők hagyományos helyszíne, a Westminster katedrális helyett azért választott az ifjú pár, mert ide több vendég fért be. Szükség is volt rá, hiszen 3500 főt számolt a hivatalos vendégsereg, köztük gyakorlatilag az összes uralkodói családdal Európából (egyedül a spanyol király nem jött el, mivel akkor vitában álltak Nagy-Britanniával Gibraltár kapcsán), és a világ államfőinek egész sorával. Az Egyesült Államokat az akkori First Lady, Nancy Reagan képviselte. Jelen volt egy olyan vendég is, akinek Diana a legkevésbé sem örült: Camilla Parker-Bowles, aki korábban Károly herceg barátnője volt, és akivel sosem szakította meg igazán a kapcsolatot – olyannyira, hogy később Diana úgy fogalmazott:

Túl sokan voltunk ebben a házasságban.

A becslések szerint 660 ezer érdeklődő előtt haladt el az ifjú pár london utcáinForrás: Getty Images/WireImage/Anwar Hussein

A szertartást az anglikán egyház tradíciói szerint tartották, a canterbury érsek celebrálásában. Az esküvő előtti felvonuláson a becslések szerint 660 ezer érdeklődő előtt haladt el az ifjú pár london utcáin, közben 4 ezer rendőr és 2 ezer katona biztosított. (Különösen azért, mert az ír terrorszervezet IRA részéről esélyesnek látszott egy merélylet kísérlete.) A szertartás fényét három kórus és három nagyzenekar emelte.

A királyi esküvő összesen 48 millió fontba került, ez mai értéken körülbelül 35 milliárd forint. Diana esküvői ruhája 9 ezer fontba került, ez mai áron nagyjából 10 millió forintnak felel meg.

Nem csoda: többek között 10 ezer darab gyöngy is díszítette. A ruha uszálya 7,6 méter hosszan nyúlt el – Diana kifejezett kérésére, hogy minden korábbi királyi esküvőt felülmúljanak ezzel.

Diana esküvői ruhája 9 ezer fontba került, ez mai áron nagyjából 10 millió forintnak felel megForrás: Getty Images/David Levenson

Kapcsolódik néhány malőr is az esküvőhöz: például az előkészületek során Diana az őrületbe kergette a ruhája tervezői azzal, hogy minden újabb próbára egyre vékonyabban jött el, több méretnyit fogyva az utolsó hetekben.

Magán az esküvőn pedig Diana véletlenül rosszul mondta a leendő férje nevét az eskü közben, mondjuk ilyen sok keresztnév esetében ez nem nehéz: „Philip Charles Arthur George” hangzott el „Charles Philip Arthur George” helyett. Károly is vétett szöveghibát, ő egy régies birtokos névmást mondott másként.

Az esküvő után az ifjú pár megejtette a hagyományos integetést és csókot a Buckingham-palota erkélyéről az alattvalók számára – akiknek ez a nap munkaszünetet jelentett szerte Nagy-Britanniában. A királyi esküvőt ennek megfelelően az országban és a Brit Nemzetközösség egyéb államaiban számtalan nem hivatalos buli és utcabál kísérte. A televíziók képernyőjén keresztül pedig a világ 750 millió nézője követte figyelemmel az évszázad esküvőjét.

Az esküvő után az ifjú pár megejtette a hagyományos integetést és csókot a Buckingham-palota erkélyéről az alattvalók számáraForrás: Getty Images/Anwar Hussein

Épp csak az nem élvezte a dolgot, akinek leginkább kellett volna:

Diana később élete legrosszabb napjának nevezte az esküvőjét, igaz, ebbe belejátszhatott a csalódása a házasságában.

Két fiuk születése ellenére Károllyal sosem melegedtek össze igazán, 1992-től külön is éltek, és 1996-ban elváltak. Diana 1997 augusztus 31-én szenvedett autóbalesetet Párizsban, ami tragikusan korai halálát okozta. Károly herceg később feleségül vette élete szerelmét, Camilla Parker-Bowles-t, és azóta is együtt élnek. A világ pedig a fiai révén már újabb brit királyi esküvőkkel van elfoglalva.