Ha belepréseled a lelkedet a testedbe, halandóvá válsz. Ebben az állapotban megkapod az érzékszervi tapasztalatokat, és az sem zavar különösebben, hogy azok rendre átvernek. A szemed azt látja, hogy a föld lapos, és azt érzed, hogy mozdulatlan, de már egy óvodás is tudja, hogy ez nem igaz.

A másik ilyen csapda az idő. Egy hosszú repülőút, amikor különböző időzónákon haladsz keresztül, biztosan megzavarja az időérzékelésedet és felborítja a napi szokásos életritmusodat.

Számos kísérlet bizonyítja, hogy az idő értelmezése komoly befolyással bír az életműködésünkre. Az emberen kívül egyetlen élőlény sem tud különbséget tenni január és április, hétfő és péntek között. A különbség csupán a hozzá társított gondolat.

Az idő értelmezése komoly befolyással bír az életműködésünkre.Forrás: Shutterstock

Ez eddig csupán egy érdekes megfigyelés, vagy játék a szavakkal, de ha azt a statisztikát nézzük, hogy a legtöbb ember januárban és hétfőn hal meg, akkor az már nem olyan vidám. A januárt meg lehet indokolni a hideggel, de a hétfőt nehéz lenne.

Mindenki ugyanolyan működési elven járó órára pillant, de a saját belső időérzékelésük miatt van, akinek gyorsabban haladnak a mutatók, és van akinek csak cammognak. Az élettani reakciók természetesen lekövetik ezeket. Amikor a test nem tudja tartani a lépést, akkor egy esetleges szívroham következtében kilép az időből. A gyakran használt „kifutok az időből" kifejezés valósággá, és egyben testi tapasztalattá válik.

Ezek alapján a „Lassan járj, tovább érsz!" közmondást önkényesen át is írhatnánk: Lassan járj, tovább élsz!

Forrás: Pilát Gábor
Pilát Gábor
Ez a világ a vágyak és félelmek lakhelye. Költözhetsz bármely részére a Földnek, ezek mint a testet az árnyék, mindig követni fognak, így a békéd is csupán töredékes lehet. Létezik azonban egy hely, pontosabban fogalmazva egy állapot, ahol nem kell könnyekkel fizetned az örömért, nem szükséges senkinek bebizonyítanod a rátermettségedet, és arról sem kell tanúbizonyságot tenned, hogy a kapuhoz érve alkalmas vagy a bebocsátásra. Az ajtó kulcsa most is a kezedben van, mint ahogy mindig is ott volt, azonban két dolgot meg kell tenned. Állandó lakhelyként be kell költöznöd a jelenbe, és fel kell ébredned abból az álomból, ahol az elme az altató.