A hüvelyszárazság bármely életkorban kialakulhat, és számos kiváltó oka lehet, ráadásul nemcsak a szexuális életet nehezíti meg, de sok esetben a hétköznapokat is megkeseríti. Ha azonban odafigyelünk, és felismerjük az egyes tüneteit, viszonylag könnyedén véget vethetünk ennek a problémának.

Mi is az a hüvelyszárazság?

Hüvelyszárazságról akkor beszélünk, amikor a hüvelyben nem termelődik megfelelő mennyiségű váladék. A nedvesedés hiánya miatt a nyálkahártya sérülékennyé válik, ami irritációt okozhat. A hüvelyszárazság tünete lehet az állandósult égő, viszkető érzés, de előfordulhat vizelési panasz is. Mivel a hüvely nem nedvesedik megfelelően, az intim együttlét akár mindkét fél számára fájdalmassá, nehézkessé válhat, ami később a párkapcsolat megromlásához is vezethet. Éppen ezért nem árt odafigyelni a tünetekre, és időben elkezdeni orvosolni a problémát.

A hüvelyszárazságtól az intim együttlét akár mindkét fél számára fájdalmassá, nehézkessé válhatForrás: Shutterstock

Ki lehet érintett?

Sajnos a hüvelyszárazság kortól függetlenül bármely életszakaszban kialakulhat, a probléma az esetek jelentős hányadában az ösztrogénszint csökkenésével hozható összefüggésbe. A hormonszint csökkenése mögött viszont minden életkorban más és más dolog állhat. Hüvelyszárazság fiatalok esetében leggyakrabban a fogamzásgátló tabletta szedésének mellékhatásaként jelentkezhet, később más típusú gyógyszerek szedése is okozhatja a bajt. A kellemetlen tünet szülés után és szoptató nőknél is megjelenhet. Később, a változókorban meglehetősen gyakori, de társulhat egyes betegségekhez – például daganatos betegségekhez – , illetve azok célzott kezelésének következményeként is jelentkezhet. Nem ritka az sem, hogy különböző lelki okokra, például fokozott stresszre vagy szorongásra vezethető vissza a hüvelyszárazság.

Felismertem a tüneteket, mit tehetek?

Abban az esetben, ha felismerjük a hüvelyszárazság tüneteit, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. Egy nőgyógyászati vizsgálattal egyszerűen kideríthető, hogy valóban ezzel a problémával állunk-e szemben. A vizsgálat során a tünetek alapján világos lehet a diagnózis, a nőgyógyász ugyanakkor kérhet ösztrogénszint-ellenőrzést, megvizsgálhatja a hüvelyi pH-értéket is, illetve elrendelhet mikroszkópos vizsgálatot is, amely eredményekkel már teljesen egyértelművé válik a diagnózis.

Abban az esetben, ha felismerjük a hüvelyszárazság tüneteit, érdemes mielőbb orvoshoz fordulniForrás: Shutterstock

Kiút ez esetben is létezik

Attól függően, hogy mi a hüvelyszárazság kiváltó oka, különböző kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre. Enyhébb esetekben bevethetünk síkosítókat, nedvesítő szereket is – ezek hatásosak lehetnek, hiszen lokálisan fejtik ki hatásukat, ugyanakkor nem hoznak tartós enyhülést, csak átmenetileg csillapítják a tüneteket. Számos hüvelykúp vagy -krém is elérhető a patikákban, amelyek szintén jó szolgálatot tehetnek, és hosszabb távon is segítséget jelenthetnek. Indokolt esetben hormonális kezelést lehet alkalmazni, ennek szükségességéről azonban minden esetben szakorvos dönt. A probléma sok esetben megszüntethető vagy kiválóan karbantartható, tünetmentessé tehető.