Bizonyára benned is felmerült már a kérdés, hogy tampont vagy betétet használj a menstruáció ideje alatt. Jó hír, hogy ha odafigyelsz az intim higiéniára, és megfelelően használod bármelyiket, egyik sem jelent veszélyt számodra.

A menstruációról és a hüvelyi pH-ról, avagy nem árt egy kis ismétlés...!

A menstruáció a női nemi szervek ciklikus változásán alapuló folyamat, amelyen minden egészséges női szervezet hónapról hónapra átesik, pubertáskortól egészen a változókorig. A folyamatot hormonok irányítják: a ciklusok elején az ösztrogénszint emelkedése a petesejt érését és a méhnyálkahártya megvastagodását segíti. Abban az esetben, ha nem történik megtermékenyítés, a méh megvastagodott nyálkahártyája vérzés kíséretében távozik a szervezetből. Ezt nevezzük menstruációnak. A felnőtt nők hüvelyváladékának a pH-értéke közvetlenül menstruáció előtt és a vérzés idején a legmagasabb (6,6 körüli), a ciklus közepén pedig a legalacsonyabb (3,8-4,2). Ez a természettől igen szerencsés megoldás, hiszen sikeres megtermékenyülés esetén ez az enyhén savas közeg komoly védelmet biztosít a hüvelyi fertőzések ellen.

A menstruáció a női nemi szervek ciklikus változásán alapuló folyamatForrás: Shutterstock

Az intim higiénia

Az intim higiénia különösen fontos a menstruáció idején, hiszen ilyenkor a hüvelyi pH magasabb, ami kedvezhet a baktériumok szaporodásának. Ezért fontos a rendszeres, napi tisztálkodás, és jó, ha ehhez külön intim mosakodógéleket használunk, amelyeknek a pH-értéke semleges. Figyeljünk oda arra is, hogy jól szellőző alsóneműt válasszunk. Higiéniai szempontból valójában az sem mindegy, hogy tampont vagy egészségügyi betétet használunk ezeken a napokon – habár mindkettő megfelelő, mégis mindkettőnek megvan a maga ideje.

Mikor használjunk tampont?

Sportoláshoz, szűk ruhákhoz érdemes tampont választani, hiszen ez a megoldás kényelmes, és diszkrétebb is a betétnél. Ha tampont használunk, számos olyan tevékenységet űzhetünk, amelyre betét használatával nem lenne lehetőségünk, mint például az úszás vagy a szaunázás. Nyáron, a nagy melegben is érdemes inkább ehhez a megoldáshoz nyúlni, hiszen a betéttől könnyebben izzadhatunk, így a kellemetlen szagok kialakulásának is nagyobb az esélye. Ugyanakkor fontos, hogy a tampont mindig tiszta kézzel helyezzük fel a fertőzések kialakulásának elkerülése végett. Továbbá jó tudni, hogy a tampont három-négyóránként, de gyenge vérzés esetén is legfeljebb hat óra elteltével ki kell cserélni, mert a benne felgyülemlő, magasabb pH-értékű vérben elszaporodhatnak a kórokozók, és hüvelyfertőzést okozhatnak.

Fontos, hogy a tampont mindig tiszta kézzel helyezzük fel a fertőzések kialakulásának elkerülése végettForrás: Shutterstock

Mikor érdemes betétet használni?

A fent említett gyakori tamponcsere szükségessége okán éjszakára érdemesebb betétet választanunk. Egy éjszaka során átlagosan 8 órát alszunk, és ha tampont viselünk, ennyi idő alatt a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak. Szintén maradjunk a betétnél akkor is, ha nincs lehetőségünk a tampon felhelyezése előtt kezet mosni – ez esetben a betét használata a fertőzések kialakulása szempontjából kevésbé kockázatos.

Life Extra: Vicces emlékkép a múltból

Emlékszel még arra, amikor Courteney Cox tampont reklámozott? Nem? Akkor itt a remek alkalom: nézd meg, ahogy a Jóbarátok sztárja elmondja, miért használj tampont!