Tampon vagy betét? Intim higiénia azokon a napokon

hüvely tampon menstruáció micovag2019 egészség egészségügyi betét hüvelyflóra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonyára benned is felmerült már a kérdés, hogy tampont vagy betétet használj a menstruáció ideje alatt. Jó hír, hogy ha odafigyelsz az intim higiéniára, és megfelelően használod bármelyiket, egyik sem jelent veszélyt számodra.

A menstruációról és a hüvelyi pH-ról, avagy nem árt egy kis ismétlés...!

A menstruáció a női nemi szervek ciklikus változásán alapuló folyamat, amelyen minden egészséges női szervezet hónapról hónapra átesik, pubertáskortól egészen a változókorig. A folyamatot hormonok irányítják: a ciklusok elején az ösztrogénszint emelkedése a petesejt érését és a méhnyálkahártya megvastagodását segíti. Abban az esetben, ha nem történik megtermékenyítés, a méh megvastagodott nyálkahártyája vérzés kíséretében távozik a szervezetből. Ezt nevezzük menstruációnak. A felnőtt nők hüvelyváladékának a pH-értéke közvetlenül menstruáció előtt és a vérzés idején a legmagasabb (6,6 körüli), a ciklus közepén pedig a legalacsonyabb (3,8-4,2). Ez a természettől igen szerencsés megoldás, hiszen sikeres megtermékenyülés esetén ez az enyhén savas közeg komoly védelmet biztosít a hüvelyi fertőzések ellen.

A menstruáció a női nemi szervek ciklikus változásán alapuló folyamat Forrás: Shutterstock

Az intim higiénia

Az intim higiénia különösen fontos a menstruáció idején, hiszen ilyenkor a hüvelyi pH magasabb, ami kedvezhet a baktériumok szaporodásának. Ezért fontos a rendszeres, napi tisztálkodás, és jó, ha ehhez külön intim mosakodógéleket használunk, amelyeknek a pH-értéke semleges. Figyeljünk oda arra is, hogy jól szellőző alsóneműt válasszunk. Higiéniai szempontból valójában az sem mindegy, hogy tampont vagy egészségügyi betétet használunk ezeken a napokon – habár mindkettő megfelelő, mégis mindkettőnek megvan a maga ideje.

Mikor használjunk tampont?

Sportoláshoz, szűk ruhákhoz érdemes tampont választani, hiszen ez a megoldás kényelmes, és diszkrétebb is a betétnél. Ha tampont használunk, számos olyan tevékenységet űzhetünk, amelyre betét használatával nem lenne lehetőségünk, mint például az úszás vagy a szaunázás. Nyáron, a nagy melegben is érdemes inkább ehhez a megoldáshoz nyúlni, hiszen a betéttől könnyebben izzadhatunk, így a kellemetlen szagok kialakulásának is nagyobb az esélye. Ugyanakkor fontos, hogy a tampont mindig tiszta kézzel helyezzük fel a fertőzések kialakulásának elkerülése végett. Továbbá jó tudni, hogy a tampont három-négyóránként, de gyenge vérzés esetén is legfeljebb hat óra elteltével ki kell cserélni, mert a benne felgyülemlő, magasabb pH-értékű vérben elszaporodhatnak a kórokozók, és hüvelyfertőzést okozhatnak.

Fontos, hogy a tampont mindig tiszta kézzel helyezzük fel a fertőzések kialakulásának elkerülése végett Forrás: Shutterstock

Mikor érdemes betétet használni?

A fent említett gyakori tamponcsere szükségessége okán éjszakára érdemesebb betétet választanunk. Egy éjszaka során átlagosan 8 órát alszunk, és ha tampont viselünk, ennyi idő alatt a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak. Szintén maradjunk a betétnél akkor is, ha nincs lehetőségünk a tampon felhelyezése előtt kezet mosni – ez esetben a betét használata a fertőzések kialakulása szempontjából kevésbé kockázatos.

Life Extra: Vicces emlékkép a múltból

Emlékszel még arra, amikor Courteney Cox tampont reklámozott? Nem? Akkor itt a remek alkalom: nézd meg, ahogy a Jóbarátok sztárja elmondja, miért használj tampont!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.