Pilát Gábor tabu perverzió
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A perverzió az a fogalom, amely első hallásra nehezen tud pozitív értelemben feltűnni. Az értelmező kéziszótár szerint is: „elfajulás, elferdülés, nemi eltévelyedés”.

A történelem során ennek a megítélésében finoman szólva is mindkét irányban elmentek a falig. A viktoriánus kor nyilvánosan hirdetett normája szerint a nemi élet csak a gyereknemzés érdekében volt elfogadható, az orális közösülést pedig durva perverziónak tartották. Ehhez képest a római gyakorlatban a házas férfiak például anélkül létesíthettek szexuális kapcsolatot más férfiakkal, hogy emiatt szégyenkezniük kellett volna. Ez a szabály azonban csak a behatolást végző férfira vonatkozott, hiszen a passzív, „befogadó” szerepkört alapvetően női szerepkörnek tartották, és az ilyen szerepet vállaló férfit férfiasság és erkölcs tekintetében alábbvalónak tekintették, megvetették.

Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség a kukkolást is a rendellenes kategóriába sorolta Forrás: Shutterstock

És hogy van ez napjainkban?

Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség két kategóriába sorolja a szexuális viselkedést: normális és rendellenes. A rendellenes kategóriába nyolc viselkedést soroltak:

  • kukkolás,
  • mutogatás,
  • dörgölőzés,
  • mazochizmus,
  • szadizmus,
  • pedofília,
  • fetisizmus és
  • transzvesztitizmus, vagyis amikor az illetőt felizgatja, ha felveheti a másik nem ruháit és kiegészítőit.

Egy kanadai felmérésből ugyanakkor kiderült, hogy a nyolc rendellenes viselkedésnek a fele nem is olyan ritka, mint azt gondolták. Az összes megkérdezett közel fele mondta azt, hogy érdekelné valamelyik perverzió. Sőt, egyharmaduk már ki is próbálta valamelyiket.

Egy kanadai felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek egyharmada már ki is próbált valamilyen perverziót Forrás: Shutterstock

Akkor hol a határ?

Nincs határ. Azonban amikor a szexuális vágy nem párosul szeretettel, és amikor valaki ezt a vágyat annak ellenére is meg akarja élni a másikkal, hogy a párjának ez nem okoz örömet, akkor beszélhetünk betegségről.

Ritkán merünk nyíltan beszélni szexuális fantáziáinkról, pedig amit mi perverziónak hiszünk, az lehet, hogy a partnerünknek természetes vágya. Ha kommunikálnánk erről, és egyezés esetén megélnénk, akkor talán mi mondanánk a kívülállóknak, hogy „nálunk ott kezdődik az igazi szex, ahol nálatok a perverzió”.

Pilát Gábor: „A boldogság iránti kényszeres vágy a boldogtalanság csírája”http://www.life.hu/intim/20190328-pilat-gabor-a-boldogtalansag-csirajarol.htmlAz ember gyakran azt gondolja, hogy nem lehet boldog biztonságérzet nélkül. Éppen ezért mindent meg is tesz, hogy az élete legkülönbözőbb területeit biztonságban tudhassa. IntimOrigoPilát Gábor: „A kiégéshez vezető legbiztosabb út”http://www.life.hu/intim/20190328-pilat-gabor-az-orgazmus-utani-kiteljesedesrol-vagy-uressegrol.htmlAz orgazmus a materiális világban megélt egyik legintenzívebb élmény. IntimOrigoPilát Gábor: "A fizikai világ nehezen tolerálja a boldogságot"http://www.life.hu/intim/20190325-pilat-gabor-a-boldogsagrol-a-halarol.htmlFurcsa világban élünk. Az ember leginkább akkor gyakorolja a hálát, amikor valami fantasztikusan nagy és jó dolog történik vele az életben, és akkor fohászkodik, amikor bajban van. Ilyenkor a környezete is megértő vele, hogy Isten segítségét kéri. IntimOrigoPilát Gábor: Azok, akik benne maradnak a rossz kapcsolatbanhttp://www.life.hu/intim/20190321-pilat-gabor-a-hazassagrol-hazassagtoresrol-valasrol.htmlVannak manapság, akik a házasságukat jobban megbánják, mint az ifjúkori kicsapongásaikat, és annak ellenére, hogy bármikor pár ezer forintért beadhatnák a válókeresetet, benne maradnak a rossz kapcsolatban. Szidják a partnerüket, és hűtlenséggel igyekeznek enyhíteni a testi-lelki terheiket, de eszük ágában sincs válni. IntimOrigoHogyan mondjam el? 3 tabutéma a hálószobábanhttp://www.life.hu/intim/20190314-3-tabutema-a-haloszobaban.htmlKínos átélni? Felhánytorgatni még inkább? A hálószobák tabutémáiról márpedig muszáj beszélni, mert ha nem kommunikálunk érthetően, az hosszú távon akár a kapcsolatunkba is kerülhet. Íme, a leggyakoribb nehézségek a hálószobából – segítünk megoldani őket! IntimOrigoMindent a hüvelyszárazságrólhttp://www.life.hu/intim/20190306-minden-a-huvelyszarazsagrol.htmlA hüvelyszárazság bármely életkorban kialakulhat, és számos kiváltó oka lehet, ráadásul nemcsak a szexuális életet nehezíti meg, de sok esetben a hétköznapokat is megkeseríti. Ha azonban odafigyelünk, és felismerjük az egyes tüneteit, viszonylag könnyedén véget vethetünk ennek a problémának. IntimOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.