Újra a Life.hu-n olvashatjátok Pilát Gábor gondolatait kapcsolatokról, szerelemről, barátságról és persze a szexről is. Most az Egy Férfi és egy Nő című könyvéből olvashattok el egy részletet.

Ne törlessz! Vannak emberek, akiket átvertek, megsértettek, megbántottak, és ők azóta törlesztik a világnak az évekkel ezelőtti sértést, miközben akaratlanul, de meghatározatlan időre parkolópályára állítják saját magukat.

A mellőzöttségi szorongás persze nem zárja ki, hogy szerelembe essenek, ugyanis a szerelem nem kérdez, nem kér engedélyt, nem kopog, hanem berúgja az ajtót.  

Amikor ismét megtalálja valaki a nagy Ő-t, és az előző kapcsolata mellékes érdekességgé, vagy felejthető emlékké zsugorodik, akkor bizony az elszenvedett trauma is háttérbe húzódik. Nem megszűnik, nem feloldódik, nem átalakul, hanem csak háttérbe húzódik, és láthatatlan vezérként onnan irányít. Mi meg csodálkozunk, hogy a kapcsolatunkban az odaadás, a törődés és a tisztelet miért nem élvez túl nagy figyelmet.

"A szerelem nem kérdez, nem kopog, hanem berúgja az ajtót"Forrás: Shutterstock

Sokszor sajnos már nem forrásai vagyunk a szeretetnek, hanem jó esetben viszonzói. Minél kevesebbet kapok, annál kevesebbet adok. Minél több bántást kapok, annál többet törlesztek, ezzel megalkotva a tökéletes recept a boldogtalansághoz. Illyés Gyula szavaival: „Mert növeli, ki elfödi a bajt."

 

Véleményem szerint, sem a világ legjobb tematikájával megtartott előadás, sem könyv vagy bármilyen életvezetési, párkapcsolati tanácsadás sem fog átütő és stabil eredményt hozni, ha nincs meg az emberben a változtatás határozott szándéka és a megfelelő gyakorlatba történő átültetés.

Pilát Gábor, a Tabuk nélkül a párkapcsolatról Facebook-oldal megalapítója.


 Ez is érdekelhet: Pilát Gábor: "A kapcsolatba való menekülés is csupán elrejtőzés önmagunk elől"