Pilát Gábor - Egy Férfi és egy Nő: A világon Isten a legismertebb „személy”

Forrás: Shutterstock -
Egy férfi és egy nő Pilát Gábor magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újra a Life.hu-n olvashatjátok Pilát Gábor gondolatait kapcsolatokról, szerelemről, barátságról és persze a szexről is. Most az Egy Férfi és egy Nő című könyvéből olvashattok el egy részletet.

Talán akadnak, nem is kevesen, akik nem fogják szeretni ezeket a mondatokat, de úgy érzem, látom és tapasztalom, hogy a vallás gyakran félreérti és félremagyarázza Istent. Pont olyan mértékben magyarázza félre, amilyen mértékben zavaros az elméje annak az embernek, aki magyarázza.
Talán a legjobb, ha megkérdőjelezel minden igazságnak hitt és mondott dolgot, majd egyesével veted alá a saját nagyítódnak. Ha valóban igazság volt, akkor az a górcső alatt is igazság lesz.

A világon Isten a legismertebb „személy” Forrás: Shutterstock

Biztosan jártál már úgy, hogy bizonyossággal érezted egy gondolatod realitását és igazságát, de ezzel együtt érezted a külvilág „konformista nyomását" is. Popper Péter sajnos már nincs közöttünk, de gondolatainak valósága, azt hiszem, örökre fennmarad:

„Az ember egész életvezetése azon múlik, önmaga mer-e lenni, még akkor is, ha szembekerül a közhangulattal és a tekintélyekkel, vagy behódol ezeknek a konformista nyomásoknak.

Ha nem hódol be, annak van egy komoly rizikója, ugyanis ezt sem a társadalom, sem a tekintélyek nem szeretik. A terrornak, a diktatúrának és a globalizált társadalomnak ugyanaz az emberideálja, nincs semmi különbség. A diktatúra azokat szereti, akiket jelszavakkal, hamis mítoszokkal, propagandával lehet irányítani. A globalizált társadalom üzleti érdekből ugyanezt preferálja: embereket, akiket propagandával, reklámmal, hamis orientációval tömegesen lehet mozgatni. Mindkét társadalmi berendezkedés irtózik az önállóan gondolkodó, önmagukhoz hű egyéniségektől, akik ennek a kollektív irányításnak nem hajlandók alávetni magukat."

Azt mondod talán magadban, hogy nem vagy teológus, filozófus, és csak a szakértők gondolkodhatnak a lét kérdésén. Mondd meg, ki ad szakértői végzettséget, igazolást és használható útmutatót az élethez, a te saját életedhez? Persze rajtad és Istenen kívül...

Azt mondják, Isten saját képmására megteremtette az embert. Van, aki szerint másképp történt, de abban mindenki egyetért, hogy valahogy lett. Az ember pedig élte az életét, és látta, hogy néha tehetetlen. Hogy megtörténnek olyanok, amit nem akar, és nem történnek meg olyanok, amit akar. Hogy van fájdalom. Hogy van veszteség, és hogy van halál. És azért, hogy legalább magyarázatot tudjon adni magának a saját tehetetlenségére és a „megmagyarázhatatlanra", megteremtette a saját Istenét a saját képmására. Ezt az Istent azonban már az elme teremtette.

Azt mondom, van levegő. Emiatt tudsz lélegezni, ez tart életben. Te furán nézel, és jogosan azt mondod: „Miért is kéne elhinnem? Tudom, hogy így van!"

A hitnél tehát van egy erősebb dolog. A megtapasztalás. És ez semennyire nem csökkenti a hit óriási erejét.

A hitnél tehát van egy erősebb dolog. A megtapasztalás. És ez semennyire nem csökkenti a hit óriási erejét. Forrás: Shutterstock

Egyszer olvastam Feldmár András tollából egy fantasztikus mondatot: „A gyerekkornak akkor van vége, amikor rájövünk, hogy nincsenek felnőttek."Te rájöttél már?

Nincsenek rossz kérdések és nincsenek rossz válaszok, csak igazak és hamisak. Az ideológiák, legyenek azok erkölcsi, filozófiai, gazdasági, művészeti, politikai, vallási tárgyúak, teljesnek tűnő világmagyarázatot adnak, de ettől még nem feltétlenül hordoznak igazságot.
Jézus így fogalmaz: „Én vagyok az út, az igazság és az élet." Szavai a legmélyebb igazságra és a legnagyobb félreértésre jelentenek útmutatást. Utóbbira több példát tudunk említeni a világtörténelemben.

Amikor „magadat keresed", akkor egyet gondolj végig: azt sosem kell megtalálnod, amit sosem tudsz elveszíteni. Önmagadat.

Ehhez azonban nemcsak ülni, gondolkozni, cselekedni, de térdelni is meg kell tanulni.

Mert az igazság maga a létezés. A lét, amiben része vagy az egésznek, és egésze a résznek. Mert minden és mindenki egy. Ez Isten maga, és ez maga Isten.

Véleményem szerint, sem a világ legjobb tematikájával megtartott előadás, sem könyv vagy bármilyen életvezetési, párkapcsolati tanácsadás sem fog átütő és stabil eredményt hozni, ha nincs meg az emberben a változtatás határozott szándéka és a megfelelő gyakorlatba történő átültetés.

Pilát Gábor, a Tabuk nélkül a párkapcsolatról Facebook-oldal megalapítója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.