A legjobb hazai tavak, ahol felszánthatod a hullámokat!

tavak utazás szórakozás Magyarország program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha egy igazán felejthetetlen élményre vágysz, és a fürdőzés mellett kipróbálnád a nyár legextrémebb sportjait, akkor keresd fel Magyarország legjobb tavait. Íme, a Life.hu tippjei.   

1. Velencei-tó - A szörfözők paradicsoma

Magyarországon a 90-es évek közepétől terjedtek el igazán az extrém vízi sportok, ennek köszönhetően ma már számos hazai terepen hódolhatsz az izgalmas élvezeteknek. Akár kezdő, akár profi vagy, a Velencei-tó Gárdony-Agárdi része ideális hely a szörfözésre, nem csupán azért, mert fél órára van Budapesttől, de sekély, sima, nagy hullámoktól mentes a vízfelülete és a széljárás is biztonságos. Mivel a szörfözés nem a legkönnyebb sportág, ha eddig még nem próbáltad, feltétlenül vegyél legalább kétórás oktatást, ahol egy kis elméletet, parti szimulációt és vízi oktatást is kaphatsz. Így garantált a sikerélmény, és könnyebben sajátíthatod el a nehezebb trükköket.
Bővebb infó: http://www.surfcore.hu/

Thinkstock
Thinkstock

2. Ikrény - A wakeboardosok fellegvára

Az ikrényi wakeboardpálya Győrtől kb. 2 km-re található. A pálya működési sebessége általában 30km/h, ám akár 60km/h sebességre is lehetőség nyílik. A velencei pálya is megfelel a nemzetközi szabványoknak, ahol egy fun-box, egy slider, egy piknik-table és két kicker található. A működési sebesség 30km/h, a vízfelület optimális, így remekül gyakorolhatsz akkor is, ha kezdő wakeboardos vagy.
A pályákon hétköznaponként 3000 Ft-ért ismerkedhetsz meg a wakeboard és a vízisí technikáival.
Bővebb infó: http://wakeboarding.hu/

3. Levelek - A vízisíelők központja

Nyíregyházától kb. 25 km-re található a vízisícentrum, ahol a tó nagysága és a víz befogadóképessége ideális terepet kínál a vízen történő suhanásra. A kábeles pályákon egy kötélszerű kábelbe kapaszkodsz, leggyakrabban 30-33 km/h tartományban illetve a leveleki pálya mérete lehetővé teszi, hogy egyszerre akár 8-an szeljétek a hullámokat. Wakeboardot kötéssel együtt óránként 1000 Ft-ért bérelhetsz, 1 óra pályahasználat díja 3000 Ft.
Bővebb infó: http://vizisicentrum.hu/

Thinkstock
Thinkstock

4. Balaton - A vitorlázás szerelmeseinek

A mediterrán klímájú Balaton ideális vitorlázóterepnek számít, hisz a legnagyobb a vízfelülete, ám fontos tudnod, hogy Európa legveszélyesebb belvize. Az észak-nyugati viharok a tó felett kb. fél méterre keletkező vízpára miatt minden évben rengeteg áldozatot követelnek. A vízi járművek vezetéséhez ugyanúgy, mint a közutakon jogosítvány szükséges, amelyhez hatósági vizsgát kell tenned. Ha komolyan érdekel a vitorlázás vagy szívesen fejlesztenéd meglévő tudásodat, hajóvezetői jogosítványt az akkreditált vitorlásiskolában szerezhetsz.
Bővebb infó: http://yacht.hu/yacht/main.page

5. Fertő-tó - A kite-szörfösök bázisa

Magyarországon kite-ot használni csak a kijelölt területeken lehet, szövetségi, egyesületi vagy hatósági engedéllyel. Mivel a Fertő-tó a legszelesebb hazai tó, szörfözésre, vitorlázására kifejezetten alkalmas és még Ausztriába is átruccanhatsz. Amatőrként a gyakorlást már kis szélben is elkezdheted a parton, ahol oktatás folyik. A kitesurf nagy előnye a többi vízi sporttal szemben, hogy viszonylag csekély széljárás (10-15km/h) is elegendő a sikláshoz. Nem árt tudnod azonban, hogy a sport csak abban az esetben biztonságos, ha professzionális oktató segítségével tanulod.
Bővebb infó a további helyszínekről: http://www.kitesurf.hu/

Thinkstock
Thinkstock

A Life.hu tippjei vízre szállás előtt:

• Mindig használj napkrémet és napszemüveget, mert a víz kétszer olyan erőssé teszi az UV-sugárzást, mintha a parton tartózkodnál.
• Használj megfelelő ruházatot, amelyhez kérd a szakember segítségét.
• Próbáld ki az adott sportágat, amit kiválasztasz, és csak ezután vásárolj (vagy bérelj) jó minőségű sportfelszerelést.
• Vásárlás előtt érdemes körülnézned a piacon, a jelentős minőségi és árkülönbségek miatt.
• Ne csak egy tanácsra támaszkodj, így mielőtt döntesz, kérj ki több véleményt.
• Tiszteld a természetet és tudd, hogy ő mindig erősebb nálad.
• Légy körültekintő és kérj oktatást, hisz az extrém sportokban könnyen megsérülhetsz, ha nem vagy alaposan felkészülve.

A cikk megírásához Varga Gábor, ötszörös magyar szörfbajnok nyújtott segítséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.