A nevetés segítségével csodát tehetünk szervezetünkkel

boldogság endorfinok nevetés szervezet jókedv
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Talán senki nem kételkedik abban, hogy a nevetés jótékonyan befolyásolja szervezetünk kémiai folyamatait. Arra a kérdésre, hogy csak az ember kiváltsága-e a nevetés, a kutatók ma már egyértelműen nemmel válaszolnak Azt viszont cáfolják, hogy bármely állat képes lenne tudatosan gerjeszteni magában a nevetést. Tehát ezzel a kis "plusszal" nekünk, embereknek valószínűleg dolgunk van.

A kutatóknak köszönhető az a megállapítás is, hogy a szervezetünk éppúgy reagál a tudatosan indított nevetésre, mintha az szívből keletkezett volna. Húsz percnyi nevetés két órára elegendő endorfint termel a szervezetben. Ezt a tudományos tényt használta fel terápiáiban Kataria doktor Indiában, aki útjára indította 1995-ben a Hahota órákat. Ezeken az órákon megtanul a test újra nevetni, örülni, önfeledtnek lenni. De hogy miért újra? Nézzük meg, mennyit nevet egy kisgyerek, hogy tud örülni annak, ami őt jó érzéssel tölti el.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kataria doktor Hahota órája

Milyen jó látni a tinilányokat, ahogy kacarászva mustrálják a fiúkat. Mi történik velünk, felnőttekkel? Már azon elcsodálkozunk, ha valaki ránk mosolyog. Nem merünk visszamosolyogni, mert nem értjük, rossz szándékot sejtünk mögötte. A rosszkedv, a lehangoltság szinte már népbetegséggé vált az utóbbi évtizedben. Fejünket lehajtva lépkedünk az utcán, elmerülve gondolatainkban.

Eleinte valóban szükség van a nevetést tudatosan gerjeszteni magunkban, de ez semmit nem von le annak jótékony hatásaiból. A pár pillanatig tartó szándékolt nevetést felváltja a szívből jövő kacagás. Ehhez ad segítséget a nevetésóra, vagy ahogy Kataria doktor elnevezte, a Hahota jóga, hiszen egy foglalkozás több mint nevetés. A gyermeki játékosságot stimuláló technikák mellett a pránajáma alapját adó légzőgyakorlatokat is alkalmazza, amely tisztítja a testet, lelket egyaránt.

Thinkstock
Thinkstock

Ahhoz, hogy felnőttként újra örömtelien nevessünk, el kell távolítanunk több réteg beprogramozott tilalmat, negatív hiedelmet, amit a környezet és saját gondolatiságunk rakott ránk. A csoportban történő hahota-foglalkozásokon ez megtörténik. Amikor az emberek együtt nevetnek, pozitív csoportenergiát hoznak létre, ami negatív érzelmeket és gondolatokat képes elűzni. A nevetés lehetővé teszi, hogy a pillanatnak éljünk. Pozitív életszemléletet ad, amely segít szembenézni a kihívásokkal, ráadásul nehéz nevetés közben fenntartani valakivel a konfliktust.

Semmi másra nincs szüksége annak, aki újra szeretné érezni, milyen az, ha olyan dolgokra is nevetéssel vagy csendes elfogadással reagál, amelyekre azelőtt stresszel vagy indulattal válaszolt - mint szándékra, hajlandóságra. Habár nemcsak az embernek van meg a nevetésre való képessége, de azzal az icipici plusszal, hogy képesek vagyunk tudatosan megindítani nevetést, csak mi, emberek rendelkezünk Éljünk hát vele!

Filó Melinda, a Life.hu szakértője

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.