házasság társ párkapcsolat szerelem kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pszichológiai kutatások azt mutatják, hogy a jó házasságban a pár tagjai képesek bizonyos életfeladatok elvégzésére. Először is önálló felnőttként tudnak működni és leválni arról a családról, amelyben nevelkedtek. Ez nem azt jelenti, hogy megszakítanak velük minden kapcsolatot - ez a felnőtt önállóság kezdete. Önálló döntéseket hoznak, nem (vagy minimálisan) terhelik rá a házasságra gyermekkori problémáikat, és nem hozzák házastársukat sem nehéz helyzetbe ennek kapcsán.

Ezzel összefüggésben képesek kötődni egymáshoz hosszú távon, párként közös identitást alakítanak ki, egymással osztják meg legbensőségesebb gondolataikat és leginkább egymáshoz tartoznak. Ezt a "burkot" egészséges mértékben megvédik a külvilággal és más személyekkel szemben is. Mindkettőjük számára kielégítő szexuális életet élnek, megismerik egymás igényeit és hosszú távon gondolkodva, elégedettek egymással. Ezt természetesen rövidebb időszakok (például gyermek születése) felboríthatják, azonban a pár mindkét tagjának fontos az egyensúly visszaállítása. Kapcsolatuk fontosabb számukra, mint a külső, átmeneti csábítások, melyeknek ellenállnak.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A gyermekes családokban képesek a szülők a gyermekkel járó lemondások és változások felvállalására és kezelésére. A sok szempontból nehezített élethelyzetben nagyobb örömöt jelent számukra az a szeretet és sokféle szülői öröm, amelyet a gyermektől kapnak, mint a problémák. Megtanulják, hogyan alakítsanak ki egy új életformát, amelyben továbbra is párként működhetnek együtt. A házasságot alapvetően biztos kikötőnek élik meg, amely a legnagyobb kihívások esetén is menedéket nyújt. Bíznak párjukban, neki mondják el problémáikat és párjuktól valós megértést és segítséget kapnak.

A kapcsolat hozzájárul a felek személyiségfejlődéséhez, és nem gátolja őket. Képesek úgy változni a kapcsolaton belül, hogy közben megőrzik mindazt, amit a másik szeret bennük. Alapvetően segítik és támogatják egymás terveit és fejlődési lehetőségeit, megértik egymás ilyen irányú igényeit és szükségleteit. Végül képesek arra, hogy megőrizzék az egymás iránti szerelem érzését valamilyen formában akkor is, ha kapcsolatuk már hosszabb múltra tekint vissza. Szép emlékeket őriznek a megismerkedésről, és képesek párjukat olyannak látni, mint az első időkben.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.