Páratlan kezdeményezés: autistabarát előadás a Centrál Színházban

Forrás: Centrál Színház -
autizmus színház előadás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
El tudod képzelni, hogy egy előadás rettegést váltson ki belőled? Hogy szórakozás helyett összezavarodj és kiborulj? Hétköznapi szavakkal így lehet leírni azokat a reakciókat, amiket egy autista ember esetleg átélhet, ha színházba megy. De ha jól felkészítik rá, akkor ugyanúgy élvezheti, mint te meg én.

Egy különleges színházi estére invitálnak április 4-én a Cseperedő Alapítvány munkatársai és a Centrál Színház művészei. A világnap alkalmából autistákat és hozzátartozóikat hívták meg A kutya különös esete az éjszakában című előadásra, amely egy autista fiú önállósodásáról (is) szól. A fiút Kovács Krisztián alakítja, aki a 15 éves, Asperger-szindrómás srác szerepében minden eddig megjelent kritika és a nézők szerint is zseniális.

Forrás: Centrál Színház

Autisták számára különleges kihívást jelent egy színházi előadás - hiszen állapotukból következően nehezen alkalmazkodnak a váratlan helyzetekhez, ezért az alapítvány szakemberei előre megnézték az előadást. Bejelölték az erős fény- és hanghatásokat, az érzelmileg megterhelő jeleneteket. Ezeket előre átbeszélték a színházba érkezőkkel. A színház honlapján pedig ugyancsak a tanácsaik alapján plusz információkat helyeztek el. A szereplő színészek képei és a darab története mellé fölkerült egy hangfile, amelyen a színdarabban hallható hangeffektusok hallgathatók meg. Hallgasd meg te is!

Az est különlegességei közé tartozik a csendszoba - egy kisebb próbaterem az épületen belül. Ez azért kell, hogy ha a nézők közül valakinek megterhelő lenne az előadás, visszahúzódhasson pihenni. És ezzel még mindig nem értek véget a gondoskodó változtatások. A darabban előkerül egy matematikai feladvány, amit az átlagnéző vagy megért, vagy nem, de utóbbi esetben egy kézlegyintéssel elintézi, hogy nem érti és kész. Az autisták nem ilyenek: adott esetben nem tudnak továbblépni és legyinteni, vagy éppenhogy értik a példát - mert sok esetben vonzódnak a matematikához -, ezért tudni szeretnék, mi a megoldása. Nos, a feladvány megoldása kinyomtatva mindig hozzáférhető az előadás után az előcsarnokban, de erre most az előadásban is felhívják a figyelmet.

Egy szomorú statisztika szerint hazánkban legalább 100.000 ember él kisebb-nagyobb fokú autizmussal, ezért feltétlenül nézd meg a Centrál Színház előadását, A kutya különös esete az éjszakábant, hiszen rengeteg dolgot megtudhatsz belőle kihívással küszködő embertársainkról - elmélyült szórakozást kívánunk!

Megmutatnád magad 650 néző előtt estéről estére, mint Gryllus Dorka, Simon Kornél vagy Szente Vajk? Akkor felvételizz a Pesti Magyar Színiakadémiára színész vagy színpadi táncos szakra, és teljesítsd ki önmagad! Részletek itt!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.