Kultúrcsemege: csillagok közé repít Odett

Fotó: Hencz Péter -
VIVA tévé Kultúrcsemege Odett lemezbemutató koncert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alternatív zene koronázatlan királynője, Odett 2010-ben kezdett szólókarrierbe, ami nagyon bejött neki. Sokasodnak a felkérések koncertre, zenei fesztiválokra, és új videoklipjeit átlagosan közel félmillióan nézik meg a népszerű videomegosztókon. A hazai zenetévé, a VIVA kedvence, olyannyira, hogy még saját gyártású realityjükbe is felkérték szereplőnek - erről is kérdezni fogom. Beszélgetésünk apropója pedig új lemeze, a Csillagtérkép, amelynek bemutatójáig már csak néhány napot kell aludnunk - erről megmutatunk egy gyönyörű dalt.

Szombat délután háromkor hívom telefonon, meglehetősen rekedten szól bele, aggódva kérdezem, hogy csak nem meghűlt a tavaszi szélben?

Nincs ilyesmiről szó! Két 90 perces koncertet adtam a héten, és beleadtam mindent - ez bizony együtt jár azzal, hogy utána pihentetnem kell a hangomat.

Fotó: Hencz Péter

Elnézést, hogy most mégis beszéltetlek. Nem láthattunk idén az M1 zenei versenyén, A Dalon, pedig tavaly nagyon népszerű voltál, azonos pontszámmal álltál a későbbi nyertessel ByeAlexszel és Vastag Tamással, és a zsűri hármótok közül téged juttatott a középdöntőbe. Idén miért hagytad ki ezt a megmérettetést?

Én úgy tartom, hogy vannak koncertes és vannak lemezes időszakok a zenész életében, én most inkább a lemezemre koncentráltam. Persze ez nem jelent teljes csendet, hiszen most is két fellépés jutott a hétre, mindenesetre a lemezre tartalékoltam most az energiát, nem a versenyzésre. Egyébként jó dolognak tartom ezt a műsort, mert általa egészen más közeg ismerhet meg, olyanok, akik még nem jártak a koncertjeimen.

Mi a te közeged?

Nehéz pontosan megfogalmazni a közegemet, az ötven főstől a többezresig, fiatalok, vagy idősebbek, ez elég színes!

Fotó: Hencz Péter

Gyorsan készültetek el a lemezzel, nagyon intenzív munka volt?

Nem, inkább lassan érlelődött: két éve írtuk meg az első dalt. Ez érdekes, mert az a címe, hogy Vége - és természetesen az lesz a záródal... szóval először a vége lett kész. A lemezen természetesen nemcsak énekelek, hanem szöveget írok, kitalálom az énekdallamot, konzultálok a zeneszerzőkkel. Mivel angolul írok, a magyar változatot szövegíróra bízom, akitől nem műfordítást várok, csak hogy hangulatában, gondolataiban adja vissza az általam írt eredetit. Sokan mondják, hogy már nem érdemes nagylemezt készíteni, mert teljesen megváltoztak a fogyasztói szokások, de szerintem ma is van súlya, muszáj komolyan venni és odafigyelni rá.

Van kedvenced a Csillagtérképről?

Igen, az Éjszakát nagyon szeretem. Sokat dolgozom Toldi Miklóssal, ezt a dalt is egyutt írtuk. A klipben is ő kísér, amit Hencz Péter rendezett.

Volt múltkor egy fura élményem tévékapcsolgatás közben, a VIVA-n láttalak téged a Stáb a tanyán szereplőjeként. Hát, nagyon nem a te közeged...

Azért vállaltam el, mert szerettem volna a fiatalokkal megismertetni a videket, amit nem feltetlenul gondolnak elsore syimpatikusnak, ezért nem is kerül általában reflektorfénybe. Jó ötletnek tartom ezt a műsort, mert megismertet minket a saját kultúránkkal és talán azt is sikerült érzékeltetni vele.

Visszatérve a lemezedre, az első felét már ismerheti a közönség, a másodikból pedig már szivárogtattatok ezt-azt. Aki a gyorsaságban hisz és mindig képben akar lenni veletek kapcsolatban, az hol találja meg a legfrissebbeket rólatok?

A Facebook-oldalunkon mindig mutatunk valami újat, ott követhetik az eseményeket és online premiert is tervezünk, szóval érdemes odakattintgatni. De a lemezbemutató koncert látogatóit is szeretnénk megajándékozni, ezért azt találtuk ki, hogy az elővételben megváltott jegyek tulajdonosai megkapják a lemezt ajándékba tőlünk.

A Csillagtérkép budapesti lemezbemutatójára április 11-én kerül sor az Akvárium klubban. Az elővételben váltott jegyek mellé ajándék Odett-CD jár! Az új albumot Odett és zenekara országos klubturnén és nyári fesztiválkoncerteken mutatja be. Itt követheted Odett aktivitásait, és ezt is érdemes megnézni!

A Kultúrcsemege egy olyan rovat, amelyben a riportalany is ad egy kis ajánlót. Neked mik a kedvenceid, mit ajánlanál?

Az én kedvencem Weöres Sándor: A teljesség felé című kötete, Fellini: Nyolc és félje a kedvenc filmem - ez lenne az első és a második ajánlatom. A harmadik pedig, hogy sétáljatok egyet vízparton - ez lehet a Balaton a Tisza vagy a Duna -, és töltődjetek fel a természet szépségei által!

Felhívás!

Megmutatnád magad 650 néző előtt estéről estére, mint Gryllus Dorka, Simon Kornél vagy Szente Vajk? Akkor felvételizz a Pesti Magyar Színiakadémiára színész vagy színpadi táncos szakra, és teljesítsd ki önmagad! Részletek itt!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.