szabadrúgás focivébé eltűnés összetevők gyepspray vonal labdarúgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 2014-es focivébé egyik újdonsága az úgynevezett gyepsray, amelyet szabadrúgáskor rajzolnak fel, hogy aztán pár perc múlva már el is tűnjön.

Az Origo itt már összegyűjtötte azokat az érdekességeket, amelyektől a 2014-es focivébé más lesz, mint az eddigiek. Ezek között találhatjuk az úgynevezett gyepspray-t, amely nem olyan újkeletű dolog a fociban: a „találmányt" 2011-ben használták először a Copa America versenyen. A lényege, hogy ennek segítségével a bíró meghúzza a vonalat, a labdától számítva 11 méter távolságban, ahol a védőfal felállhat. A vonal aztán kevesebb, mint egy perc alatt nyomtalanul eltűnik.

De mi van benne?

A LiveScience szerint bután, izobután és propángáz keverékéből áll, amelyhez habképző szert, vizet és más vegyi anyagokat adnak még hozzá. A butánkeverék később elpárolog, így csak víz és más felületaktív anyag marad a felrajzolt vonal helyén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.