Nézd meg, hol villámlik a leggyakrabban a Földön!

NASA villámlás térkép villámcsapás villám világtérkép
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyönyörű térképet készített a NASA arról, hogy bolygónkon hol jelennek meg leggyakrabban villámok.

Felettünk meglepően kevés villámlással járó vihar képződik: a NASA új villámtérképe szerint a legtöbb ilyen égiháború leginkább az USA déli részét, Közép- és Dél-Amerikát, Afrika középső területeit és Ázsia déli részét, azaz az Egyenlítő környékét éri - írja az Origo.

A NASA villámtérképe, amelyen jól látszik, hogy a legtöbb villámlás a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén és a venezuelai Maracaibo-tó környékén történik. Forrás: NASA

A NASA csodaszép, színes térképén az 1995 és 2013 közötti villámlások átlagát láthatjuk. A kutatók az éves egy négyzetkilométerre eső villámok számát vizsgálták: a legkevésbé veszélyeztetett területek szürkék és lilák, a leginkább villámsújtotta térségek rózsaszínek – utóbbiakat körülbelül 150 villámcsapás éri négyzetkilométerenként egy évben.

Ha kíváncsi vagy, hogyan rögzítették a térkép adatait, illetve tudni szeretnéd, mit mond a meteorológia a konvekcióról, kattints az Origo cikkéért!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.