Ayrton Senna azt akarta, hogy Sylvester Stallone filmet készítsen róla

Forma-1 Ayrton Senna Sylvester Stallone
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Stallone évekig dolgozott azon, hogy játékfilmet forgathasson az F1-ről.

Egy igen értékes relikvia is kalapács alá került a Heritage Auctions legutóbbi árverésén. Nem más, mint a legendás Ayrton Senna egyik bukósisakja, ami eddig Sylvester Stallone gyűjteményét gazdagította - írja cikkében a Gphirek.

Senna és sisakja örökre emlékezetes marad Forrás: AFP

A fejvédő akkor került a színész-rendező birtokába, amikor a korábbi háromszoros világbajnok felkérte őt, hogy filmesítse meg a pályafutását.

„Senna minden idők egyik legjobb autóversenyzője volt, és azt szerette volna, ha megfilmesítem az élettörténetét” - mondta Stallone a Senna TV YouTube csatornájára feltöltött videóban. „Sok évvel ezelőtt beszéltünk egyszer telefonon, és azt mondta, ’szerintem nagyon jó lenne, tetszenek a filmjeid’. Megköszöntem, és elkezdtem tanulmányozni őt, elég sokszor beszéltünk utána is telefonon” - emlékezett vissza a 69 éves színész.

Az árverésre bocsátott sisak története kapcsán Stallone elárulta, Senna azt a filmsztár egyik legismertebb karaktere, Rocky Balboa által viselt ruházathoz hasonlította. A brazil versenyző F1-es pályafutása során végig kitartott a brazil nemzeti lobogó színeit felvonultató sárga-zöld-fekete színösszeállítás mellett.

„Azt mondta, ’hadd mutassam meg neked a színeit, nagyon hasonlítanak Rockyéra. Sárga és fekete’ Ezért elküldte nekem (a sisakot), és persze én korábban még soha sem láttam ilyet. Sajnos meghalt a borzasztó balesetben, azután úgy éreztem, nem tudom megcsinálni a filmet, túlságosan megrendítő volt. (A sisakot) ő küldte nekem, körülbelül 15 éve a házamban áll, egyszerűen csodálatos” - mondta az amerikai.

Stallone az 1998-as (képünkön) és az 1999-es Magyar Nagydíjra is ellátogatott Forrás: AFP/Eric Cabanis

Stallone a Grandprix.com archívuma szerint 1997-ben, tehát három évvel Senna halála után 2 millió dollárért megvette egy F1-es témájú játékfilm készítésének jogát Bernie Ecclestone-tól. Akkor azt nyilatkozta, az ökölvívás és az autóversenyzés mindig is a két kedvenc sportom volt, és kijelentette: „Bernie Ecclestone segítségével egyedülálló betekintést láthatunk majd a legsebesebb sportágba.”

2000 februárjában viszont kénytelen volt elnézést kérni az F1-es rajongóktól, mert van egy bizonyos személy, aki irányítja a sportot, és önös érdekei vannak, ezért az akkor még létező, amerikai CART sorozat felé fordult, amelyről 2001-ben mutatott be egy igen gyengére sikerült filmet Felpörgetve címmel. Ecclestone később Asif Kapadia rendezőnek szavazott bizalmat, aki Senna történetét 2010-ben egy közönségsikert aratott, de olykor egyoldalú dokumentumfilmben örökítette meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.