A nonprofit lét és az állatvédelem

Forrás: Dreamstime -
kutya non-profit állatvédelmi hét macska
Az állatvédő szervezeteket az úgynevezett nonprofit működés jellemzi. Ez nem jelent mást, mint azt, hogy tevékenységüket nem anyagi javak megteremtése érdekében végzik, hanem valamilyen egyéb társadalmi cél elérését igyekeznek megvalósítani.

Jellemzően kétféle működési formával találkozhatunk: az egyesület személyeket egyesít, az alapítvány vagyont, melyet egy meghatározott cél érdekében használhat fel. Az egyesületekben a tagok által alkotott közgyűlés hozza a főbb döntéseket, az alapítványoknál a kuratórium kezében van a választás lehetősége, de egy dologban közösek, ez pedig a nyilvánosság. Jelentéseiket, beszámolóikat meg kell osztaniuk az érdeklődőkkel, akik pedig még közhasznúnak is minősülnek, különböző mutatókon keresztül kell igazolniuk, hogy

a részükre juttatott forrásokat valóban a céljaiknak megfelelően használták fel.

Forrás: Dreamstime

A nonprofit lét önmagában nem jelenti azt, de az állatvédelem területén sokszor összekapcsolódik, hogy a támogatásokat jellemzően nem az államtól vagy az önkormányzatoktól kapja a szervezet, hanem magánszemélyek, esetenként cégek adományaiból igyekeznek a működést finanszírozni. Lefordítva ez annyit jelent, hogy ha nem érkeznek adományok, a működtetés akadályokba ütközik. Azon szervezetek számára, amelyek meghatározott működési idővel rendelkeznek, illetve a jogszabályban rögzített feltételeket teljesítik, és így közhasznúnak minősülnek, lehetőség nyílik az úgynevezett 1% adó gyűjtésére is, esetükben többnyire ez jelenti a későbbiekben a beérkező adományok legnagyobb részét is.

Amikor egy nonprofit szervezettel találkozunk, biztosak lehetünk abban, hogy az általa indított gyűjtések összegeiből nem fognak a tulajdonosok vagy a vezetők „osztalékként” kivenni, mert ebben a szektorban nincs erre lehetőség, illetve biztosak lehetünk abban is, hogy a céljaikra kell a befolyt összeget fordítaniuk, és erről számot is kell adniuk.

Forrás: Dreamstime

Sajnos egy-egy kivételtől eltekintve a nonprofit létezés inkább a folyamatos létbizonytalanság szinonimája, hiszen az állandó költségek előteremtése sem egyszerű. Ezért is ütközhetünk lépten-nyomon adománygyűjtésekbe, és ha úgy is érezzük, hogy ez már túl sok, állandóan könyörög valaki, képzeljük magunkat az ő helyzetükbe: kérniük kell, hogy működni tudjanak. Ez a világ ilyen, de a nonprofit szervezetek számának gyarapodása, az általuk elvégzett, sokszor állami, önkormányzati feladatok, a társadalmi jóléthez való hozzájárulás azt igazolja, hogy egyre inkább fogékonyak vagyunk az ilyen módon történő segítségnyújtásra. Ez pedig nagyon jót jelent, hiszen elindultunk egy úton, így pedig biztosan el is jutunk valahová.

Harcikutya támadta meg a hároméves kislánythttp://www.life.hu/news/20160903-harcikutya-tamadt-egy-haromeves-kislanyra-sulyos-seruleseket-szenvedett.htmlEgy bullterrier harapdált meg egy kislányt Toponáron. A gyermek súlyos sérüléseket szenvedett, mentőhelikopterrel szállították a pécsi kórázba. NewsAFPKutyapánik a tűzijáték miatt? Tedd meg az óvintézkedéseket!http://www.life.hu/csalad/20160819-augusztus-20-tuzijatek-es-kutyak-a-rex-ugyeletet-vallal-az-unnepi-hetvegen.htmlNeked szórakozás, házi kedvencednek maga a pokol. Az augusztus 20-i tűzijáték minden évben kutyusok százainak életét keseríti meg. A Rex Kutyaotthon Alapítvány hasznos tanácsai következnek. CsaládOrigoBedrogozták a kutyakölyköt, akit végül el kellett altatnihttp://www.life.hu/news/20160819-bedrogoztak-a-kutyat-es-vegul-el-kellett-altatni.htmlA kutya gazdája az interneten fellelhető videóból tudta meg, hogy kutyáját bedrogozták. A várpalotai fiú napokon át kereste Rockyt, a nyolchetes staff-kölyköt. News--A drogfüggő kiskutya végre újra tiszta!http://www.life.hu/drlife/20160722-bubba-a-drogfuggo-terrier-keverek-kiskutya-vegre-ujra-tiszta-leszokott.htmlMetamfetamin és egyéb kemény drogok rabja volt már két hónaposan is Bubba, a terrier-keverék kiskutya, akire egy motelszobában találtak rá a rendőrök, amikor tulajdonosát letartóztatták. Dr. LifeOrigoGyilkos kutyapuszi? Figyelj oda, komoly bajod eshet!http://www.life.hu/drlife/20160705-komoly-bajod-lehet-a-kutyapuszibol-ezert-nem-szabad-megpuszilni-a-hazi-kedvenced.htmlPuszit szeretünk adni és kapni - és bizony a kutyusok is hasonlóképp éreznek. Ám lehet, hogy ezzel óriási hibát követünk el! Dr. LifeOrigoSokkoló! Megvadult kutya tartotta szorítása alatt a férfi péniszét (18+)http://www.life.hu/news/20160624-megvadult-kutya-tartotta-szoritasa-alatt-daniel-dythe-peniszet.htmlA 40 éves apát kétszer is megharapta egy rottweiler-németjuhász keverék kutya, a legfájdalmasabb helyen. A megvadult eb Daniel Dythe férfiasságát szorította. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.