Evolúciós maradványt hordunk a testünkön

Forrás: Wikipédia -
tudós evolúció kopoltyú fejlődés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevesen vannak, akik így születnek, de ez nem egy szimpla véletlen műve.

A társadalom nagyon kevés százaléka születik apró lyukkal a fülénél, ám mégis külön elnevezés van a jelenségre. Ezek az emberek nem földönkívüliek vagy mutánsok, az orvostudomány úgy nevezi ezt az állapotot, hogy „praeauricularis sinus", vagyis a fültőmirigy legfelső csúcsán található lyuk.

Az egyes emberekfülén található lyuk eolúciós maradvány Forrás: Wikipédia

Valóban ritkának nevezhető, hiszen az Egyesült Királyság népességének 1%-a rendelkezik ilyennel, az USA-ban még kevesebben, míg Ázsia és Afrika egyes részein az emberek 4-10%-a bír ezzel a tulajdonsággal.

Technikailag,

ez egy örökletes születési rendellenesség,

amelyet egy Van Heusinger nevű tudós dokumentált először 1864-ben. Legtöbb esetben csak az egyik fülön jelenik meg a lyuk, de néhány elenyésző példa esetében mindkét hallószerven látható a kis üreg.

„Ez egy evolúciós maradvány abból a korból, amikor még kopoltyúval lélegeztünk" – nyilatkozta Neil Shubin evolúciós biológus a Mirrornak.

A legtöbb esetben nem kell vele különösebben foglalkozni. Csak akkor okozhat fejfájást a dolog, ha elfertőződik az apró lyuk, hiszen egy ilyen kis mélyedésbe könnyen letelepedhetnek a kórokozók, ám ezt gyógyszerrel kezelni lehet. Csak nagyon ritka, speciális esetben van szükség műtétre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.