Szegény román családok töltik meg a játékokkal a Kinder tojásokat

Forrás: Origo -
gyerekmunka Ferrero Románia rabszolgamunka Kinder tojás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A The Sun magazin leleplező riportja szerint szegény román családok töltik meg játékokkal a Kinder tojások belsejét. Sok esetben az egész család ezen dolgozik, a gyerekek is, kortól függetlenül.

Sokan azt hiszik, hogy a Kider tojásokba valamilyen gyártósoron kerülnek bele a különböző játékok részecskéi. Sajnos nem így van. Szegénységben élő román családok tagjai a két kezükkel, saját otthonaikban töltik meg a kis sárga tokokat. Az olasz Ferrero, a Kinder termékek gyártója három román alvállalkozóval áll szerződésben, akik továbbadják a monoton munkát az al-alvállalkozóknak, azaz a családoknak. A gyárak Nagykárolyban, Szatmárnémetiben és Tasnádon találhatók.

A Kinder tojás sárga műanyag kapszulája, benne a játék alkatrészekkel Forrás: Origo

A munkavállalók zsákokban kapják a termékeket, amiben 1000 darab sárga tojásbelső megtöltéséhez van alkatrész. Ezért a mennyiségért 1000 forint körüli összeget fizet az édességgyártó. Egy sárga műanyag tokot tehát durván egy forintért töltenek meg. A munkát a család összes tagja, köztük a gyerekek is végzik, sokszor órákon keresztül.

A The Sun riportere több családot is meglátogatott, akik ezzel foglakoznak és videót is készített arról, ahogy a tojásbelsőket töltögetik. Timea Jurij, a nő aki nyilatkozott, elmondta, hogy ez bizony rabszolgamunka, nagyon keveset fizetnek, de nincs más választásuk, jobb ez, mint a semmi. Kell a pénzt élelmiszerre és a gyerekeik felnevelésére. Az elkészült játékokat Timea férje szállítja a gyárba, Nagykárolyba, ami nincs messze a magyar határtól.

Az egyik gyár területi menedzsere azt mondta, hogy fogalma sem volt arról, hogy ilyen módon kiszervezik a munkát. Úgy látja, hogy komoly problémával állnak szemben, és ezért nagyon komolyan is fogják venni az ügyet.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.