Ezért lett péntek 13 egy szerencsétlen nap!

babona szerencse Péntek 13. hagyomány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te tudod, hogy miért szerencsétlenebb nap péntek 13-a, mint bármelyik másik az évben? Ez a magyarázat! 

A mindenki által rettegett péntek 13 meglepő módon történelmi hagyományokat őriz, valós eseményeket.

A babona több száz évre nyúlik vissza, egész pontosan 1307. október 7-hez. Ekkor adta ki a francia király a templomos lovagok ellen az elfogató parancsot. Van igazságalapja a történetnek, ugyanis IV. Fülöp tényleg ekkor mért sorsdöntő csapást a lovagokra, akiknek jelentős része kínzókamrákban vagy máglyán végezte.

Sokan mégis azt mondják, hogy péntek 13-án jó dolgok szoktak velük történni Forrás:Dreamstime

Úgy tartják, hogy a pénteki nap önmagában is szerencsétlenséget hordoz. Jézus keresztrefeszítésének napja is ekkorra ( nagypéntek) esett, valamint a középkori naptárakat vezető szerzetesek életét bolygató 13 teliholdat számláló évek is azt igazolják, hogy a péntek és 13-a külön-külön sem túl szerencsések. A hajós közösségekben is elterjedt a babona, hogy pénteken nem szabad útra kelni, mert az veszélyt jelenthet a legénységre nézve.

Természetesen, még számtalan ilyen történelmi legenda és népi hagyomány terjeng péntek 13-al kapcsolatban, ám azt senki nem tudja, hogy ezek mennyire köszönhetőek a véletlennek.

Hogyan szabadulhatsz meg a péntek 13.-i babonák sötét hatásaitól?

  1. Minden járműre szigorúan bal lábbal lépj fel.
  2. Ugyanígy, az összes helységbe bal lábbal térj be először.
  3. Fekete macska: ezen a napon a fekete háziállat látványa nem szerencsétlenséget hoz, hanem épp az ellenkezőjét jelenti.
  4. Vess kétszer 13 keresztet: A katolikus, és a görög-keleti vallásban szokás 13 keresztet vetni, ám a görög-keletiek "fordítva" csinálják a katolikusokhoz képest.
  5. Érdemes ma böjtölni, mert ezzel elűzheted a sötét szellemeket.

Íme még néhány jó tanács, hogy mit ne tegyél a mai napon, ha babonás vagy.

Az ezzel kapcsolatos tömegpszichológia is működik, ugyanis régebbi években mért statisztikák szerint péntek 13-án sokkal több baleset történik, mint máskor az évben. Ez azért van így, mert az emberek már jó előre attól rettegnek, hogy bajt hoz rájuk a szerencsétlen nap, így nem csoda, hogy be is teljesítik a sorsukat. Egy kaliforniai felmérés szerint

17-21 millióra tehető azon amerikaik száma,

akiket érint a péntek 13-al kapcsolatos fóbia - tudta meg az EuroNews.

Idén még egy alkalommal esik 13.-a péntekre, október hónapban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.