Elhunyt a legendás német filmproducer, Artur Brauner

Forrás: Getty Images -
gyász német filmproducer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Százéves korában, Berlinben elhunyt a legendás német producer, Artur Brauner. Munkássága a második világháború utáni filmezéshez kötődik, számos holokauszttal foglalkozó alkotás fűződik a nevéhez.

A filmproducernek csaknem ötven hozzátartozója halt meg náci koncentrációs táborokban, így nem is csoda, hogy filmes pályafutása alatt számos film létrehozásában működött közre, amelyek a holokauszt áldozataival foglalkoztak. Ezek között volt az 1948-ban bemutatott The Saboteur: Code Name Morituri, az 1990-ben készült Európa, Európa és a 2011-ben készült Csodagyerek.

Artur Brauner Forrás: Getty Images

Brauner berlini produkciós stúdiójában több mint 700 játékfilm és tévéprodukció készült. Olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Romy Schneider, Maria Schell, Curd Jürgens, O. W. Fischer és Heinz Rühmann. Ő volt a producere a hatvanas években az Old Shatterhand, Az aztékok kincse, a Sean Connery és Brigitte Bardot főszereplésével forgatott Shalako és más western- és kalandfilmeknek, de a Svejk (1960), a Bengáli tigris (1959) és a Radványi Géza rendezte Nem kell mindig kaviár (1962) is a nevéhez fűződik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.