Kiderült, mi lehetett valójában a Loch Ness-i szörny

Forrás: Wikimedia Commons -
Angolna Loch Ness-i szörny titok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tóból vett vízminták átfogó DNS-elemzésével derítették ki a tudósok, hogy mi is lehetett valójában a Loch Ness-i szörny.

Tudósok átfogó DNS-elemzést végeztek a tóbol vett mintákon, így jöttek rá, hogy valójában mi lehetett a Loch Ness-i szörny. Úgy vélik, egy hatalmas angolna lehet a skóciai Loch Ness tóban élő állítólagos gigantikus szörny.

Többen már látni vélték a szörnyet, amiről most kiderült, hogy angolna lehetett Forrás: Wikimedia Commons

Ezt a DNS-t begyűjtik, szekvenálják, majd egybevetik a több százezernyi különböző organizmus ismert genetikai szekvenciáit tartalmazó adatbázissal.
Gemmel kiemelte:

a tudósok már 1933-ban azt gyanították, hogy a tengeri szörny valójában egy angolna.

Búvárok "combnyi vastag" és akár négy métert is elérő angolnákról számoltak be. A szakértő ugyanakkor megjegyezte, hogy ennek ellenére még soha senki nem fogott ki extrém méretű angolnát a Loch Nessből.

Több mint 1500 éve vélik úgy az emberek, hogy a skóciai tó sötét mélységében hatalmas szörny él.

A Nessie-ről szőtt elméletek nagyon változatosak: egyesek a dinoszauruszok korának túlélőjének, mások fatörzsnek, halnak vagy egyszerűen különleges alakot formáló hullámoknak tartják az észlelések tárgyát.
Az állítólagos szörnyről szóló legkorábbi beszámoló Szent Kolumba szentté avatott bencés apáthoz, Írország és Skócia védőszentjéhez köthető, aki a 6. században Skóciába vitte a kereszténységet.

Legutóbb március 26-án jelentette egy amerikai pár, hogy látta a Loch Ness-i szörnyet.


Számtalan sikertelen kísérlet történt a szörny megtalálására, például 2003-ban a BBC kiterjedt tudományos kutatást indított 600 hanglokátorral és műholdakkal, melyek átkutatták a tó teljes területét. Legutóbb három éve egy fejlett tengeri drón talált egy szörnyet: azt a modellt, melyet az 1970-es Sherlock Holmes magánélete című film forgatásakor használtak és amely 50 éve süllyedt le a tó fenekére - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.