Al Pacino mohósága miatt majdnem lemaradt a Keresztapa III-ról

Corleone Meital Dohan Francis Ford Coppola Shakespeare Marlon Brando Jack Nicholson Al Pacino A Keresztapa Robert Redford Han Solo
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nagyszülei Corleonéból jöttek, majdnem ő lett Han Solo, sosem házasodott meg, és a cigi mellett az álmatlanság is komoly gondokat okozott neki. Ezekről és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a nyolcadik X-ét ma ünneplő színészlegenda, Al Pacino kapcsán.

1.

Kezdjük azzal a híres Al keresztnévvel! Esetében ez az Alfredo rövidítése, ugyanis Alfredo James Pacino néven született New Yorkban, olasz származású szülőktől.

Al Pacino szüleivel kisbabaként és gyerekkorában Forrás: childhoodbiography.com

2.

Anyai ágon a családja nem csak olasz és szicíliai származású, de konkrétan a Corleone nevű faluban éltek az ősei – amely ugyebár A keresztapa-trilógiában a maffiacsalád vezetékneve is volt.

3.

Mielőtt befutott volna színészként, az alábbi munkakörökben dolgozott: kifutófiú, cipőárus, bolti ellenőr, cipőpucoló, költöztető, irodai asszisztens, rikkancs és operaházi jegyszedő. Utóbbit különösen szerette, mert nagy operarajongó.

4.

Noha színpadon már aratott néhány sikert, de mozifilmben mindössze a harmadik munkája volt A keresztapa, melynek főszerepét akkoriban jóval híresebb színészek (Warren Beatty, Robert Redford, Jack Nicholson, Ryan O'Neal) elől sikerült elhappolnia, mivel a rendező Francis Ford Coppola mindenképp őt akarta. Ennek ellenére Pacino a forgatáson végig attól rettegett, hogy ki fogják rúgni.

5.

A keresztapában nyújtott alakításáért aztán egyből Oscarra jelölték, de furcsa módon nem a fő-, hanem a mellékszereplők között – a főszereplői jelölés, sőt aztán a díj is Marlon Brandónak jutott, Al Pacino pedig tiltakozásul nem vett részt a gálán. Az Oscar-díjjal amúgy is ellentmondásos a viszonya, rengetegszer, összesen kilenc alkalommal jelölték, de ebből csak egyetlen egyszer nyert, az Egy asszony illata főszerepéért.

6.

Amikor Francis Ford Coppola elhatározta, hogy bő másfél évtized után készít egy harmadik, lezáró részt A keresztapa-filmekhez, Al Pacino hétmillió dolláros gázsit kért a részvételéért. Ezen Coppola annyira felháborodott, hogy elkezdett írni egy új forgatókönyvet, ami Michael Corleone temetésével kezdődik. Végül ötmillióban állapodtak meg.

7.

Néhány híres filmes főszerep, amit felajánlottak neki, de ő visszautasította: Kramer kontra Kramer, Csillagok háborúja (itt Han Solo lett volna), Harmadik típusú találkozások, Apokalipszis most, Született július 4-én, Micsoda nő, Az utolsó esély, Közönséges bűnözők. Ezek közül saját bevallása szerint az utolsót bánja a legjobban.

Al Pacino visszautasította Han Solo szerepét, ilyen lett volna, ha ő játsza Forrás: starwars.com, AFP

8.

A kilencvenes évek közepén szokott le a dohányzásról, hogy óvja a hangját. Korábban napi négy doboz cigit is elszívott.

9.

Noha szokás Hollywoodra úgy gondolni, mint a szabadosság és felületes szerelmi kapcsolatok melegágyára, mégis nagyon kevés az olyan hollywoodi sztár, aki sohasem házasodott meg. Al Pacino az egyik ilyen, miközben a hódításai száma rekordokat döntöget. Jelenleg a nála 37 évvel fiatalabb izraeli színésznő, Meital Dohan a párja.

Al Pacino a nála 37 évvel fiatalabb barátnőjével, Meital Dohannal Forrás: Getty Images/FilmMagic/Axelle/Bauer-Griffin

10.

49 évesen lett először apa, és 60 évesen másodszor, sőt utóbbi esetben egyből harmadszor is, hiszen ikrei születtek.

11.

Visszatérő egészségügyi problémája a krónikus inszomnia, azaz álmatlanság. A színészi képességei mellett ez tette tökéletesen alkalmassá Christopher Nolan izgalmas filmjének főszerepére is:

12.

Számos szavazáson megválasztották minden idők legnagyobb filmszínészének, és a fiatalabb kollégái között is óriási a tisztelet feléje. Alec Baldwin például a szakdolgozatát az ő színészi módszereiről írta, később a Glengarry Glen Ross és a Richard nyomában című filmekben pedig testközelből is megfigyelhette azokat.

13.

A kedvenc filmjei az Ének az esőben című klasszikus musical, és az olasz mozi neorealizmus híres alkotása, A facipő fája.

14.

Kiváló énekhanggal is rendelkezik, de ezt meglepően kevés szerepében kamatoztatták a rendezők. Néhány évvel ezelőtt viszont egy egész film épült rá, hisz a Danny Collins című remek vígjátékban kiöregedett zenészlegendát alakított, igencsak meggyőzően.

15.

Óriási rajongója Shakespeare-nek. Számos alkalommal játszotta színpadon a műveit, de filmen is láthattuk A velencei kalmár főszerepében, sőt rendezett is egy dokumentumfilmet (Richard nyomában), ami a III. Richárd titkaival foglalkozott. Ha pedig minden a tervek szerint halad, legközelebb is egy Shakespeare-adaptáció főszerepében láthatjuk majd a mozikban, ő lesz Lear király.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.