Nyakunkon ugrál a második hullám - Jön a home office?

Forrás: Shutterstock -
home office koronavírus második hullám
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre több nagyvárosban fedezik fel a koronavírus örökítőanyagát a szennyvízben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által közzétett térképen látszik, mely városok érintettek, így nem nehéz kikövetkeztetni, hogy hol számíthatunk majd több betegre is. 

A szennyvízben felfedezhető örökítőanyag Egerben, Békéscsabán, Pécsett, Debrecenben és Miskolcon nőtt meg. A szakértő szerint ez a mutató igen megbízható - jelenleg például azt jelzi a térkép, hogy Eger városa van veszélyben.

"Amint tudomásunkra jut, hogy önkormányzati fenntartású óvodákban vagy más közintézményben felüti a fejét a vírus, azt az intézményt azonnal bezárjuk. Jelenleg a maszkok, fertőtlenítőszerek készleteinek felmérése zajlik" - mondta Mirkóczki Ádám polgármester a Blikknek.

Ám ha a járvány hazánkban is tombolni kezd, akkor ismét szükség lehet arra, hogy minél többen dolgozzanak otthonról. Ezzel elérhetnénk, hogy minél kevesebb ember üljön együtt zárt térben, pláne most, ősszel, amikor már meg vannak számlálva a szabad téren tölthető napjaink.

Forrás: Shutterstock

Hamarosan a parlament elé kerül a homeoffice-törvényjavaslat

Ebben majd rögzítik, hogy

  • a munkaadó nem rendelheti el egyoldalúan az otthoni munkavégzést,

  • 16 ezer forint rezsiátalányt adhat a dolgozóknak, amit az internetelőfizetésre, vagy a rezsiköltség kiegyenlítésére fordíthat,

  • a gépet a cégnek kell biztosítania, ám az otthoni baleset tekinthető munkahelyinek is, ha a lakás biztonságosnak volt minősítve.

"A dolgozó a megszokott környezetében lehet, arról nem is beszélve, hogy a megkeresett pénzt a helyi boltokban költi el, ezzel segítve a helyi gazdaságot is. Egy átlagos dolgozó évente mintegy 30 napot tölt azzal, hogy a munkahelyére utazik, ami rengeteg idő" - mondta Forgács Tamás, a Magyar Távmunkaszövetség elnöke.

Jogok

  •  A munkavállaló a munkáltató által biztosított eszközöket használhatja.
  •  A dolgozó szabadon beoszthatja a munka- és pihenőidőt.
  •  A munkaadó nem ellenőrizheti a céges számítógépet, nem tekinthet bele az adatokba.

Kötelességek

  • A munkáltató kikötheti, hogy az általa biztosított eszközöket a dolgozó csak munka céljára használhatja.
  • A munkavállalónak munkaidőben elérhetőnek kell lennie.
  • A munkaadónak jogában áll felülbírálni a munka közbeni szüneteket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.