2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

65 éves lett Hollywood keményfiúja: 15 érdekesség Mel Gibsonról

Mel Gibson Hollywood születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy a leghíresebb ausztrál, hogy Amerikában született, minden nap jár misére, egy kocsmai verekedés miatt lett belőle Mad Max, és A passió segített neki kilábalni a legsötétebb mániás depresszióból. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 65. születésnapját ünneplő szupersztár, Mel Gibson kapcsán.

1

Mel Columcille Gerard Gibson néven született 1956. január 3-án. Az első két, különleges keresztnevét ír szentek után kapta.

2

Az édesanyja Írországban született, az édesapja az Egyesült Államokban, de szintén ír ősöktől.

Mel Gibson 1987-ben Forrás: Getty Images/WireImage/Barry King

3

Noha mindenki ausztrálként ismeri, és magát is annak vallja, de Mel Gibson az óceán másik oldalán, a New York állambeli Peekskill városában látta meg a napvilágot, és már 12 éves volt, amikor a családjukkal Amerikából Ausztráliába költöztek. Az apja egy tévés kvízműsor megnyerése és egy munkahelyi balesetért kapott kártérítés révén tudott elég pénzt gyűjteni az új élethez.

4

Ugyanakkor rendelkezik ausztrál gyökerekkel is, hiszen az operaénekes anyai nagyanyja, Eva Mylott ott született és élt.

5

Tíz testvére van, közülük kilenc édestestvér (ő a hatodik a születési sorban), egyet pedig már Ausztráliában fogadtak örökbe a szülei.

Mel Gibson Forrás: Getty Images/WireImage/Jerritt Clark

6

Az édesapja egy ultrakonzervatív, az egyház modernizációját elutasító vallási irányzat híve, sőt íróként szószólója is. Mel Gibson is világéletében rendszeresen gyakorolta (ugyanezt) a vallását, minden birtokán kápolnát is építtetett, hogy naponta mehessen misére.

7

A Sydney-ben található Új-Dél-Wales Egyetemen folytatott színházi tanulmányokat olyan iskolatársak mellett, mint a később szintén híres színésszé váló Judy Davis és Geoffrey Rush. Utóbbival lakótársak is voltak.

8

Az áttörést a karrierjében a Mad Max főszerepe hozta el, aminek a szereplőválogatására eredetileg csak a lánytestvérét kísérte el, de mivel előző éjjel egy kocsmai verekedésbe keveredett, és tele volt a feje sérülésekkel, felfigyeltek rá, és behívták őt is.

9

Az első feleségével olyan fiatalon ismerkedett meg, hogy akkoriban még nem számított ismert sztárnak, sőt egy társkereső szolgáltatás révén jöttek össze. 31 évig éltek házasságban, a 2011-es válásuk során pedig Hollywood történetének legnagyobb vagyonmegosztási összegét, 850 millió dollárt fizetett ki Gibson.

10

Összesen kilenc gyereke született három anyától. Hét a hosszú életű első házasságából, egy a következő párkapcsolatából egy orosz modellel, egy pedig a jelenlegi barátnőjétől, Rosalind Ross forgatókönyvírótól.

11

A színészi karrierje legjellegzetesebb szereptípusa (lásd Mad Max, Halálos fegyver, A rettenthetetlen, A hazafi, Jelek, Váltságdíj, A sötétség határán, Az utolsó emberig) az olyan hős, akinek valamelyik családtagja meghalt vagy veszélyben van, ő pedig harcba száll ezért az egész világgal, miközben persze a saját démonaival is meg kell küzdenie.

12

A Halálos fegyver-filmekben Riggs nyomozó nem véletlenül rajongója „A dilis trió" (The Three Stooges) nevű humoristacsapatnak, ugyanis Gibson maga is imádja őket.

13

Karrierje legnagyobb sikerét A rettenthetetlennel érte el, amiért két Oscar-díjat is kapott (legjobb film, legjobb rendezés). Eredetileg el sem akarta vállalni a film főszerepét, mert túl öregnek érezte magát hozzá. Felajánlotta viszont, hogy szívesen megrendezné inkább, mire a producerek alkut kötöttek vele: megrendezheti, ha ő lesz a főszereplő is.

14

Bipoláris zavarban szenved, amivel csak a kétezres évek elején, egy különösen súlyos, öngyilkos gondolatokkal terhelt korszak (és a karrierjében több évnyi kihagyás) révén nézett szembe. Így vallott róla:

Mindentől féltem, amitől félni lehet: onnantól kezdve, hogy nem lesz elég tej a müzlimhez, odáig, hogy valaki megjelenik egy nagy bárddal és levágja a micsodámat.

15

A gödörből A passió elkészítése révén sikerült kilábalnia, amit már hosszú évek óta szeretett volna tető alá hozni, de a nagy stúdiók nem láttak benne az anyagi siker lehetőségét. Végül a saját cégével, a saját pénzéből 25 millió dollárt befektetve rendezte meg a filmet, és óriási sikert aratott vele.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.