2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Kiderült, van-e kapcsolat a Pfizer/BioNTech vakcinája és a beoltásokat követő halálesetek között

Forrás: AFP/Jeff Pachoud -
vakcina BioNTech-Pfizer Biontech Pfizer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs kapcsolat a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinája és a beoltások után jelentett halálesetek között, és nem azonosítottak új mellékhatásokat sem - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken Amszterdamban.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség a vakcina bevezetését követő első biztonsági felülvizsgálata nyomán megállapította, hogy

nem hozhatók összefüggésbe az oltás beadása után regisztrált halálesetek

- köztük idős, törékeny egészségű embereké - a vakcinával, és megállapította, hogy ezek az esetek nem vetnek fel az oltás biztonságával kapcsolatos aggályokat.

A biztonsági követelményeket ellenőrző laboratórium elemzésének adatai "összhangban vannak a vakcina ismert biztonsági profiljával, a vizsgálatok eredménye nem utal újabb mellékhatások megjelenésére".
A jelentésekben közölt alkalmi, súlyos allergiás reakciók nem haladták meg a már korábban megállapított mellékhatások mértékét - közölték.

Az oltóanyag előnyei a koronavírus-járvány visszaszorításában és a megelőzésben továbbra is felülmúlják az esetleges kockázatokat.

A vakcina alkalmazásával kapcsolatban nincsenek javasolt változtatások - tették hozzá.
Az EMA december 21-én ajánlotta forgalmazásra a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég által kifejlesztett oltóanyagot, amelyet karácsony óta alkalmaznak az uniós tagállamokban -adta hírül az MTI.

Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.