60 éves lett a Trainspotting és az Egyszer volt… sztárja - 15 érdekesség Robert Carlyle-ról

Forrás: Getty Images/2005 Getty Images/Carlo Allegri -
színész Robert Carlyle érdekességek születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Négyéves kora ót nem találkozott az édesanyjával. A Trainspotting nagyhangú tuskóját látens melegként játszotta el. Szereti kipróbálni a felesége sminkcuccait. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 60. születésnapját ünneplő neves skót színész, Robert Carlyle kapcsán.


1.

A skóciai Glasgow-ban született 1961. április 14-én. Az édesanyja egy busztársaságnál, az édesapja festőként dolgozott.

2.

Büszke skótnak vallja magát, nagyon jellegzetes skót akcentussal beszél, a felmenői között viszont skótok és írek egyaránt megtalálhatók.

Robert Carlyle a skóciai Glasgow-ban született 1961. április 14-én Forrás: Getty Images/2005 Getty Images/Carlo Allegri

3.

Négyéves korában az anyja elhagyta a családot, ami óriási traumát jelentett neki és az apjának is, aki ettől kezdve egyedül nevelte. „Mindent az apámnak köszönhetek." – mondta erről.

4.

Az anyjával nem találkozott azóta sem.

Robert Carlyle büszke skótnak vallja magát Forrás: WireImage/Ferdaus Shamim

5.

16 évesen otthagyta az iskolát, és alkalmi munkákat vállalt, többek között hentessegédként és az apja mellett szobafestőként is. Később esti képzésen folytatta a tanulást.

6.

Arthur Miller színdarabja, a Salemi boszorkányok elolvasása után, 21 évesen kezdett el érdeklődni a színjátszás iránt. Elkezdett járni a Glasgow Arts Centre foglalkozásaira, majd olyan tehetségesnek bizonyult, hogy a Skót Királyi Színház- és Zeneművészeti Akadémia is felvette a hallgatói közé.

Robert Carlyle és Ewan McGregor a Trainspotting című filmben Forrás: Photo12 via AFP/Archives du 7e Art/Channel Four Films/Figment Films/Channel Four Films/Figment Films

7.

A kedvenc zenei albuma Tom Waits-től a Rain Dog, és ennek nyomán Rain Dognak nevezte el azt a színtársulatot is, amelyet 1991-ben alapított négy fiatal színésztársával együtt.

8.

A nagy áttörését a Trainspotting hozta el 1996-ban, amiben a filmbeli baráti társaság legnagyobb hangú, legagresszívabb tagját, Begbie-t alakította. Noha erre a filmben nincs semmilyen utalás, de Carlyle úgy képzelte el magában a figurát, hogy Begbie az elfojtott homoszexualitását kompenzálja a dühkitöréseivel. Amikor erről később nyilatkozott, a film alapjául szolgáló regény írója, Irvine Welsh ezt abszolút érvényes megközelítésnek nevezte.

9.

Az Alul semmi kaotikus forgatásán teljesen biztos volt benne, hogy a film óriási bukás lesz. Ehhez képest hatalmas siker lett, és máig ennek a filmnek köszönheti a legtöbb színészi díját.

10.

Színészóriás, de nem óriási színész: mindössze 170 centiméter magas.

11.

A 28 nappal később című korszakos zombifilmben visszautasított egy szerepet, majd a folytatásában, a 28 héttel később-ben már elvállalt a közreműködést, ráadásul főszerepben.

12.

A Cracker című sorozat forgatásán, épp egy mániákus sorozatgyilkost játszva ismerkedett meg a sminkesként dolgozó feleségével, akivel 1997 óta élnek házasságban, és három gyerekük született.

13.

Saját bevallása szerint a felesége állandóan hazahordja a munkáját, ami miatt a fürdőszobájuk mindig tele van mindenféle sminkcuccokkal, ő pedig a végén „kénytelen" kipróbálni őket.

Robert Carlyle és felesége, Anastasia Shirley Forrás: WireImage/Harold Cunningham

14.

A Glasgow Rangers Football Club megszállott szurkolója.

15.

A 2010-es években a leghíresebb szerepét az Egyszer volt, hol nem volt című fantasysorozatban játszotta, mind a hét évadban és 156 epizódban szerepelve. Zörgőfürge nevű karaktere egyedi beszédmódját otthon a kisfiával együtt dolgozta ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.