Lehullt a lepel: ennyi pénzt keresett Karikó Katalin az elmúlt években

vakcina Karikó Katalin fizetés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Karikó Katalin, a koronavírus elleni vakcina magyar megalkotója sosem volt egy anyagias ember, sokkal fontosabb volt számára, hogy a tudomány által segíthessen az embereken.

Karakó Katalin az a biokémikus, aki szinte egész életét az mRNS-nek szentelte, és akinek kutatásai a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinákhoz vezettek. A tudós egész karrierje során a hírvivő RNS-re vagy az mRNS-re összpontosított - arra a genetikai szkriptre, amely DNS-utasításokat visz az egyes sejtek fehérje-előállító helyszínére, a riboszómákhoz. Karakó Katalin meg volt győződve arról, hogy az mRNS felhasználható arra, hogy a sejteket gyógyszerek, köztük oltások elkészítésére utasítsák - adta hírül a New York Times.

Karikó Katalin szolnoki születésű kutatóbiológus, biokémikus. Fotó / Karikó Katalin

Karakó Katalin mindig is a munka megszállottja volt, számára valójában nem is munka volt, inkább szórakozás. Többször előfordult, hogy esténként és hétvégén is visszament az irodába. Férje egyszer kiszámította, hogy a végtelen munkanapjai azt jelentették, hogy óránként körülbelül egy dollárt keres.

A New York Times is azt erősíti meg, hogy a tudós számára sosem a pénz volt a lényeg. Hosszú évekig törékeny volt a karrierje a Pennsylvaniai Egyetemen. Laboratóriumról laboratóriumra vándorolt, egy-egy magas rangú tudósra támaszkodott. Soha nem keresett évente 60 000 dollárnál többet, ami magyarországi viszonylatban soknak tűnhet, amerikai viszonylatban viszont egyáltalán nem az.

A magyar tudós nem ült sokáig a babérjain most sem, ugyanis úgy tűnik, hogy dr. Karikó Katalin szabadalma nemcsak a koronavírus ellen szolgál védelemként, hanem más halálos betegségekkel szemben is segítséget nyújthat. Jelenleg több vizsgálat is folyamatban van ezzel kapcsolatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.