A kutyák kiszimatolnák a koronavírust, ennek egy akadálya van

Forrás: Shutterstock -
kutya szimat koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a kutyaorr remek detektora a koronavírus-fertőzésnek, amerikai közegészségügyi szakértők szerint szabványok kellenének a kórokozót kiszimatoló kutyák alkalmazásához és képzéséhez, továbbá több információ arról, hogy valóban tökéletesen jelzik a vírus jelenlétét valaki szervezetében - írta hétvégi számában a The New York Times című amerikai napilap.

Magánvállalkozások adnak ugyan igazolást kábítószert, robbanóanyagot kiszimatoló kutyák "iskolázottságáról", ám a betegségek felderítéséről szóló ilyen okmány egyelőre nincs. Igaz, ennek ellenére egyes repülőtereken, vagy sportrendezvényeken alkalmaznak Covid-szimatoló ebeket - írta a The New York Times.

Lois Privor-Dumm, a Baltimore-ban lévő Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi kutatója a lapnak nyilatkozva hangsúlyozta ugyan, hogy a kutyák "hasznosítása" a gyógyászatban valóban nagy lehetőségeket rejt, de hiányolta, hogy nincsenek sem etikai, sem szabályzati előírások, sem gyakorlati hasznosulási adatok, sem költségszámok a betegségeket "diagnosztizáló" kutyák esetében.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

Cynthia M. Otto - a Pennsylvania Egyetem egyik intézetének igazgatója - rámutatott arra, hogy a kórok kiszimatolása bonyolultabb drogok vagy bombák felderítésénél. Utóbbiaknál ismert a "célszag", amely eléggé állandó. Koronavírus-felderítésnél viszont csak az ismert, hogy a kutya a vizsgált személy verejtékének vagy vizeletének szagából ítél, ám nem tudni, hogy pontosan miféle vegyület vezérli döntésében. Ráadásul az emberek szaga elég sokféle - kortól, táplálkozástól és egyebektől függően -, így a "diagnosztaebekkel" kiképzésük során sokféle embert kell végigszagoltatni, hogy ne csaljon a szimatuk.

"Ha egy kutya összetévesztené az influenzát a COVID-fertőzéssel, az rendkívül súlyos hiba lenne" - idézte a lap Ottót, aki kitért arra is, hogy a képzés drága, és a kutyakiképzőket is ki kell képezni, tisztességesen megfizetni, ami szintén költséges. Az egyetemi kutató szintén hangsúlyozta, hogy nagy lehetőségek rejlenek a kutyák szimatképességeinek gyógyászati hasznosításában.
A lap példaként említette, hogy egy, robbanószert kiszimatoló kutya és tartójának kiképzése 33 ezer dollárba (kilencmillió forintba) kerül - írta az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.