Kemenesi Gábor (virológus) vakcina COVID-19 Virológus koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kemenesi Gábor virológus a Nature-ben megjelent új tanulmány eredményeit - meddig véd a koronavírus elleni vakcina - osztotta meg közösségi oldalán. "Egy nagy adag jó hír" - írta, és azt is kifejtette, miről van szó pontosan. 

A tanulmányt publikáló kutatók egy hosszabb távú, 12 hónapos idősávon belül összehasonlították a betegségen átesettek, valamint a Covid után mRNS oltást kérők közötti védettségi mutatókat.

Forrás: Shutterstock

A betegségen átesettek 93 százalékánál 12 hónap után is fennáll a vírus megkötésének képessége, melyet a védőoltás jelentősen megnövel, olvasható. A tanulmány által vizsgált immunsejtek mennyisége a természetes fertőzésen átesettek körében 12 hónap után némileg, 1,35-szoros mértékben csökkent, ugyanakkor a fertőzés után mRNS vakcinával beoltottaknál jelentősen 8,6-szoros mértékben nőtt. Az oltás tehát a vírus elleni védekezésünk arzenálját az immunsejtek szintjén mennyiségileg is segíti.

Akik átestek a fertőzésen és oltásban is részesültek, a tanulmány szerint a mutánsok széles skálája ellen, hosszútávon védettek lehetnek – ez azt jelentheti, hogy a vakcinák új variánsokhoz történő módosítását sem kell túl gyakran elvégezni, idézi a tanulmányt a Ripost.

A negyedik hullámra azért számítani kell

A koronavíruson átesettek és a mindkét vakcinát felvevők jó eséllyel súlyosabb tünetek nélkül vagy teljesen tünetmentesen vészelhetik át, ha megfertőződnek, de ennek ellenére a negyedik hullámra is számítani kell, amelynek az indiai variáns terjedése lesz az oka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.