Rengeteg munkát ad a mentősöknek a hőség: ennyivel több riasztás érkezik

Forrás: OMSZ/Facebook -
Győrfi Pál mentősök kánikula riasztás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus-járvány után most a kánikula ad rengeteg munkát a mentősöknek: jóval több riasztás kapnak.

"A hőség idején teljes kapacitással dolgozik a mentőszolgálat, egy időben körülbelül 1500 mentős van szolgálatban, váltásokban. A járvány után most újabb erőpróba ez nekünk. Szerencsére a korszerű sárga mentőautókban már klíma is van, ami javít a munkavégzés körülményein, de gyakran a helyszínen forróságban kell dolgozni, ami a mentősöknek is komoly fizikai megterhelés" - nyilatkozta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Metropolnak.

Győrfi Pál: A hőség rengeteg munkát ad a mentősöknek Forrás: OMSZ/Facebook

Azt is elmondta, elsősorban idősek és a szívbetegek egészségéért kell aggódnunk:
"Általában 3300 körüli esetük van a mentőknek egy nap Magyarországon, ez most a hőség miatt 10-15 százalékkal, mintegy 3800-ra nőtt. Ha hosszú lesz ez a hőségperiódus, az idősek, a szívbetegek kezdenek kimerülni, főleg az ő egészségükért kell aggódni. De elájulhat egy egészséges ember is, ha tűző napon áll, és nem iszik elég folyadékot. Az utakon éles a napfény, nagy a meleg, megváltozik a reakcióidő, így a közlekedőktól is nagyobb figyelmet igényel ez a hőség, ráadásul fáradkékonyabbak is vagyunk ilyenkor."

Győrfi Pál az alkohol veszélyeire is figyelmeztet: sok esetben azért riasztják őket, mert valaki szeszes italt fogyasztott a normnál folyadékbevitel helyett, és emiatt rosszul lett.

Ez is érdekelhet: A mostani hőhullám veszélyesebb az eddigieknél: a meteogyógyász elmondja, miért

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.