Gyász: hosszú betegség után elhunyt a legendás francia színész

francia rendező gyász színész Jean-Francois Stévenin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt 77 éves korában Jean-Francois Stévenin francia színész-rendező, akinek nevéhez olyan kultfilmek fűződnek, mint a Mischka, a Passe montagne vagy a Doubles messieurs.

Stévenin kórházban halt meg Neuillyben, Párizs közelében, kedden. Mint fia, Sagamore Stévenin, aki szintén színész, elmondta: apja keményen küzdött betegségével.

Elhunyt Jean-François Stevenin francia színész-rendező Forrás: AFP/Eric Feferberg


Stévenin 1944-ben született. Egy kubai szakmai gyakorlat alatt szerette meg a mozit. Hazatérve 1968-ban Alain Cavalier asszisztense lett a Szívdobbanás című film forgatásán. Tíz évig dolgozott asszisztensként, és mint felidézte, ezalatt nem is gondolt a színészetre. Egészen addig míg Jacques Rivette Out 1 című filmjében 1971-ben szerepet kapott.
Az 1980-as években Jean-Luc Godard (Passiójáték), Bertrand Blier (A mi történetünk) és Catherine Breillat (Egy kamaszlány) filmjeiben játszott. A Farkasok szövetsége című filmben Vincent Cassel és Samuel Le Bihan oldalán láthatta a közönség.
Mischka című filmje, aminek forgatókönyvét írta, rendezte és szerepelt is benne, 2002-ben a cannes-i filmfesztiválon aratott sikert, színészi díjat kapott érte.
2018-ban filmrendezői munkásságáért megkapta a Jean Vigo-életműdíjat, amit Agnes Varda adott át neki.

Négy gyermek édesapja, mindannyian színészek: Sagamore, Robinson, Salomé és Pierre.
Legutóbbi filmje, az Elveszett illúziók című Balzac-adaptáció, amelyet Xavier Giannoli rendezett, és szeptemberben mutatják be a Velencei Filmfesztiválon.

A Kultúra rovat további cikkei:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.