WHO: ezeken a területeken terjed leginkább a delta variáns

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Alexander Usenko -
delta variáns COVID-19 átoltottság koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus delta variánsa az alacsonyan átoltott területeken fertőz leginkább világszerte - közölték szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetői.

"A delta variáns sok országban üti fel a fejét, még olyanokban is, amelyekben országos szinten magas az átoltottság aránya, azonban valójában azokon a területeken terjed, ahol alacsony az átoltottság és korlátozottan vagy következetlenül tartják be a közegészségügyi és társasági intézkedéseket" - jelentette ki a WHO online sajtótájékoztatóján Maria van Kerkhove, az ENSZ egészségégügyi szakosított szervezetének járványügyi szakértője.

A védőoltások egyértelműen megelőzik a delta variáns okozta betegség súlyos formáit és a haláleseteket - tette hozzá a WHO tudományos főtanácsadója. Szumija Szvaminátán azt is kijelentette, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok nem utalnak arra, hogy emlékeztető oltásra lenne szükség.
Bruce Aylward, a WHO tanácsadója ugyanezen a genfi sajtótájékoztatón a magas jövedelmű országokban alkalmazott emlékeztető oltásra utalva kijelentette: "Elegendő védőoltás van a világban, de nem a megfelelő helyre kerülnek nem megfelelő sorrendben".

A delta variáns az alacsonyan átoltott területeken terjed Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Alexander Usenko


A szakértő szerint a két adag védőoltásban részesültek emlékeztető oltása előtt világszerte a legsérülékeny embereket kellene ellátni két védőoltással, amitől még nagyon messze vagyunk.
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója a sajtótájékoztatón felszólította az amerikai Johnson and Johnson gyógyszergyárat, hogy tekintettel az afrikai vakcinahiányra függessze fel a Covid-19 elleni védőoltásának a gazdag országokba történő szállítását, és ehelyett Afrikába szállítson. A főigazgató egyben felszólította a svájci Roche gyógyszergyárat, ossza meg a Covid-19 súlyos formáinak kezelésére használt tocilizumab szer gyártási eljárását és az ahhoz szükséges technológiát, miután a cég korábban figyelmeztetett, hogy a szer rövidesen hiánycikk lesz.

A múlt héten a koronavírus-fertőzöttek száma elérte a 4,4 milliót. Tedrosz figyelmeztetett, hogy a delta variáns miatt a világjárvány előbbre jár, mint a megelőző intézkedések, tekintettel a kórházi ápolásra szorulók és a halálesetek számára azokban a térségekben, ahol alacsony az átoltottság és elhanyagolják a megelőzést célzó többi intézkedést.
"Jelenleg tíz ország használta fel a védőoltások 75 százalékát, az alacsony jövedelmű országok pedig a lakosság 2 százalékát oltották be" - emlékeztetett.
A főigazgató megismételte a WHO azon álláspontját, hogy a harmadik oltást javasló országoknak inkább azokat az államokat kellene segíteniük, ahol még az egészségügyi dolgozókat és a legnagyobb kockázatnak kitett lakosokat sem oltották be teljesen.


Michel Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója reményét fejezte ki a genfi sajtótájékoztatón, hogy a kínai kollégák hajlandóak együttműködni a vírus eredetének pontosabb meghatározásához szükséges tudományos kutatásokban. Augusztus 13-án a kínai hatóságok elutasították a WHO-nak egy újabb kínai vizsgálattal kapcsolatos felhívását. Peking akkor arra hivatkozott, hogy tudományos, nem pedig politikai megközelítésre van szükség. Az első koronavírusos megbetegedéseket a közép-kínai Vuhanban azonosították 2019 végén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.