Számos veszéllyel járhat az online gyógyszerrendelés: ezért nem ajánlják a szakemberek

Forrás: Shutterstock -
gyógyszerrendelés veszélyes gyógyszer gyógyszer vásárlás minőségbiztosítás online vásárlás házhozszállítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre gyakoribb, hogy egy futárszolgálat, vagy akár készételeket kiszállító vállalkozás is elkezd gyógyszerkészítményeket kézbesíteni. Bár nem is gondolnánk, de ennek komoly veszélyei is lehetnek. 

A csomagküldő vagy futárszolgálat bevonásával történő gyógyszervásárlás több sebből is vérzik. Egyrészt nincs semmilyen biztosíték arra, hogy a gyógyszer garantált minőségben jut el a megrendelőhöz, nincs biztosíték a beteg adatainak a védelmére, másrészt pedig az ember nem kap szakértő téjákoztatást a gyógyszerei használatához. A gyógyszertárakban csak diplomás gyógyszerészek vagy okleveles szakasszisztensek dolgozhatnak, az ő szakértelmük garanciát és szakértő támogatást jelent.

- nyilatkozott dr. Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a Gyógyzóna oldalának.

A szakemberek nem ajánlják, hogy online rendeljünk gyógyszert. Forrás: Shutterstock

A csomagküldés során olyan vállalkozás lép be a rendszerbe, melynek nemcsak engedélye, de hozzá értő szakembere sincs a tevékenységhez, ez pedig súlyos kockázatot hordoz gyógyszer- vagy betegbiztonsági szempontból.

Magyarországon a jogszabály kizárólag a vénynélküli gyógyszerek esetében engedélyezi az internetes gyógyszerkereskedelmet, de dr. Hankó Zoltán szerint ennek korrekciója is indokolt, mivel a jelenlegi szabályok akkor születtek, amikor az online tér még nem nyújtott ennyiféle lehetőséget. A Kamara álláspontja szerint a csomagküldés, a házhoz szállítás és az internetes gyógyszerértékesítés szabályozását egységes filozófia mentén kellene újra gondolni, kiemelve a gyógyszer- és a betegbiztonság garantálását, az adatvédelmet, a beteg és a szakember személyes egyeztetésének a lehetőségét, valamint a területileg kiegyensúlyozott gyógyszerellátás megőrzését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.