A koronavírus új, még fertőzőbb variánsát fedezték fel: tombol a dél-afrikai mutáns

dél-afrikai mutáns mutáns koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Dél-afrikai Köztársaságban a koronavírus új variánsát fedezték fel, ami a B.1.1.529 nevet kapta - számoltak be a helyi hatóságok csütörtökön.

Tulio de Oliveira virológus online sajtótájékoztatóján azt mondta: az új variáns aggodalomra ad okot, mert több mint harminc mutációval rendelkezik, s ezek szokatlan mintázatba rendeződtek. Ennek következtében a variáns könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát, valamint gyorsabban terjed a fertőzés. Vizsgálatok szerint a B.1.1.529 gyorsan terjed a legnagyobb népsűrűségű Gauteng tartományban: a tudósok szerint az új fertőzések akár 90 százalékát okozhatja ez a variáns.

Joe Phaahla, a Dél-afrikai Köztársaság egészségügyi minisztere szerint ez a variáns állhat annak hátterében, hogy az elmúlt hetekben ugrásszerűen nőtt a fertőzöttek száma az országban.
A szakértők egyelőre nem tudják, mennyire hatékonyak a jelenlegi vakcinák az új variáns ellen.
A Dél-afrikai Köztársaság kérvényezte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vírusfejlődéssel foglalkozó munkacsoportja hívjon össze rendkívüli ülést péntekre az új variáns megjelenése miatt.
A B.1.1.529 eddig a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswanában és Hongkongban okozott regisztrált fertőzéseket.

Afrikában a Dél-afrikai Köztársaságot érinti a legérzékenyebben a világjárvány. Az országban 2,9 millió fertőzöttről és 89 600 halálos áldozatról tudni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.