Aggasztó: ezek a védőoltások alig nyújtanak védelmet az omikron variáns ellen

Forrás: Shutterstock -
Sinopharm omikron variáns vakcina védőoltás Szputnyik V koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Svájci kutatók hozták nyilvánosságra a kutatási eredményt, mely szerint a Sinopharm, a Szputnyik és a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinája alig véd az omikron variáns ellen. 

A University of Washington és a svájci Humabs BioMed cég közös vizsgálata szerint 13 Sinopharm-minta esetén háromnál, a Johnson & Johnson egydózisú vakcinája esetén 12 mintából egynél találtak védekező reakciót, míg 11 Szputnyikból egynél sem. Ennél kicsit jobb a helyzet a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca védőoltás esetében, de ott is 33-34 százalékkal visszaesett a vakcina hatékonysága - írja a South China Morning Post.

13 Sinopharm-minta esetén háromnál, a Johnson & Johnson egydózisú vakcinája esetén 12 mintából egynél találtak védekező reakciót, míg 11 Szputnyikból egynél sem. Forrás: Shutterstock

A University of Hong Kong kutatói is hasonló eredményt mutató tanulmányt tettek közzé.. Ebben a vizsgálatban már a Pfizer sem szerepelt jól: két dózis után csak a beoltottak 25%-a termelt az omikront semlegesítő antitesteket.

A Sinopharm és a Johnson & Johnson már készítik az omikron elleni vakcinájukat, míg a Szputnyik fejlesztője azzal védekezett, hogy a tanulmány készítéséhez felhasznált adatok nem reprezentatívak és hamarosan nyilvánosságra hozzák az ő adataikat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.