kóbor kutyák örökbeadása kormányrendelet kóbor kutyák befogása kóbor kutya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kormány elfogadta és január 1-jétől életbe is lép a kóbor kutyák befogadásával, elhelyezésével és örökbeadásával kapcsolatos rendelet. Az új intézkedések jelentősen javíthatják az elveszett állatok életkörülményeit.

Jövőre minden önkormányzatnak rendelkeznie kell saját ebrendészeti ellátással vagy olyan megbízott vállalkozással, ami végrehajtja ezt a feladatot. A gyepmesteri telepeknek kötelező lesz sorszámozott, időrendi nyilvántartást vezetnie a befogott, leadott vagy elpusztult állatok fajtájáról, ivaráról, koráról, oltásairól, illetve a befogásának körülményeiről.

Az egészséges állatok minimális tartási ideje az ebrendészeti telepeken 14 naptól 45 napra emelkedik.

Jobb esélyeik lesznek a kóbor kutyáknak Forrás: 123rf.com

Ez idő alatt tilos lesz elaltatni a kóbor állatokat, kivéve ha a négylábú olyan rossz egészségi állapotban van, hogy a szakértő szerint csak rosszat tesznek vele, ha hagyják szenvedni.

Az új kormányrendelet nemcsak a befogás és tartás körülményeit, hanem az örökbeadás menetét is szabályozza. Az állat jövőre csak akkor adható örökbe, ha el van látva regisztrált mikrochippel, beoltották veszettség ellen, illetve ivartalanították, vagy ivartalanítási kötelezettséget vállaltak rá és féreghajtóval kezelték.

A szabályozás megalkotásában részt vett a Nemzeti Állatvédelmi Tanács, számtalan hatóság, szakmai intézmény és civil állatvédő szervezet – írja a Ripost a Magyar Közlönyt szemlézve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.