Kiderült, hogy van-e esély fehér karácsonyra: az biztos, hogy nem lesz melegünk

karácsony időjárás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha valamikor kívánatos a fehér hótakaró, az a karácsonyi ünnepek ideje. Kiderült, mennyi esély van erre. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közzétette a karácsonyi idpszakra vonatkozó előrejelzését, mely megmutatja, vajon van-e esély arra, hogy fehér karácsonyunk legyen. Egy dolog biztos: lehűlés várható abban az időszakban.

Ekkora egyelőre az esély a fehér karácsonyra Forrás: Kálló Péter - Origo

Egyre közelebb a Szenteste, lássuk, hogy 10 nap távlatából mire tudunk következtetni az ünnepi időszak időjárását illetően az ECMWF modell alapján:

  • ami egyre valószínűbbnek tűnik, az a hideg idő
  • a fáklyadiagramon is jól látható, hogy az átmeneti bizonytalan mértékű enyhülés után karácsony előtt pár nappal ismét lehűlés érkezhet, a 850 hPa-ra (kb. 1500 méteres magasságra) vonatkozó valószínűségi hőmérsékleti előrejelzésen a modell tagok többsége bőven a 0 fok alatti tartományban fut, vagyis hidegebb légtömeg töltheti ki térségünket. Valamint a hőmérsékleti maximumot jelölő fáklyákon is 0 fok körüli értékek jelennek meg.
  • ezt a tényt megerősíti az anomália (átlagtól vett eltérés) térkép is, az átlagostól 2-3 fokkal hidegebb idő lenne
  • ami viszont hiánycikk lehet, az a csapadék:
  • a fáklyákon minimális csapadékmennyiségeket láthatunk, csak egy tag ,,szállt el" nagyon, de ezt ennyi idővel előtte nem érdemes komolyan venni. Inkább csak lokális csapadék alakulhatna ki, ha viszont ki is alakul, az hó formájában hullhat le.
  • az anomália térkép jóval átlag alatti csapadékkal számol mindenhol
  • Az idő előrehaladtával természetesen egyre pontosabbat tudunk majd mondani Nektek, hogy hol nyílik esély a fehér karácsonyra!

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!

Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.