Tudományos áttörés: elképzelhető, hogy visszanöveszthető egy elvesztett végtag a jövőben

tudomány kutatás regeneráció béka tudósok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tudósok már régóta kutatják, hogyan tudnák elérni, hogy az emberi test képes legyen visszanöveszteni egy elveszített végtagot. Jelenleg dél-arfikai karmosbékákon kísérleteznek. 

Az amerikai Tufts Egyetem és a Harvard Egyetem tudósainak sikerült elérniük, hogy a kísérleti békák levágott lába helyett új nőjön. A szakemberek szerint az eredmény komoly előrelépést jelenthet a regeneratív gyógyászat terén - számolt be róla az Euronews.

„A kutatás fontos lépés afelé, hogy egy napon a végtagjukat vesztett emberek számára is elérhető legyen egy hasonló gyógymód" – idézte a szakembereket az Euronews.

A kutatás során dél-afrikai karmosbékát használtak, amelyik az emberhez hasonlóan nem tudja visszanöveszteni elveszített végtagjait. Egy gyógyszerkoktélt kapott az amputációt követő 24 órában, majd 18 hónappal később majdnem egy teljes értékű végtag nőtt vissza az eredeti láb helyére.Igaz, nem tökéletes, de az állat ugyanúgy tudott vele úszni, mint eredeti végtagjával.

"Izgalmas látni, hogy az általunk kiválasztott gyógyszerek hozzájárultak egy majdnem teljes végtag létrehozásához" - mondta Nirosha Murugan, a tanulmány egyik szerzője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.