Elhunyt a színészlegenda: a halál okát nem közölték

halál francia színész André Wilms
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
74 éves korában szerdán, Párizsban elhunyt André Wilms francia színész, Aki Kaurismäki finn rendező filmjeinek sztárja.

A színész 1988-ban Étienne Chatiliez Az élet egy hosszú, nyugodt folyó című filmjében aratta első nagy sikerét. A közönség később a finn rendező, Aki Kaurismäki számos alkotásában láthatta, köztük a Bohémélet, a Leningrád cowboys menni Amerika, a Juha és a 2011-ben bemutatott Kikötői történet című produkcióban.

A Kikötői történetben Wilms egy Le Havre-ban élő cipőpucolót játszott, aki felkarol egy fiatal, iratok nélküli afrikait. A filmet 2011-ben Louis Delluc-díjjal jutalmazták, amelyet a filmművészet Goncourt-jaként tartanak számon.

Forrás: Shutterstock

André Wilms 1947-ben született Strasbourgban, ahol kőművesnek tanult, majd szülővárosából Toulouse-ba költözött. Egy színházban lett gépész, de színész akart lenni, ezért statisztaszerepeket vállalt. Mint később felidézte, folyton nácikat játszattak vele, mert jól beszélt németül. A némettudás később Párizsban is hasznára vált, mert 1982-ben szerepet kapott Klaus-Michael Grüber Faust című tévéfilmjében.

1992-ben Aki Kaurismäki Bohémélet című vígjátékának mellékszereplőjeként Európai Filmdíjat kapott.
Wilms utolsó alakítását Patrice Leconte Maigret című filmjében február végétől láthatják a francia nézők - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.