15 érdekesség, amit talán te sem tudtál az idei Oscar-gáláról

Oscar-díj sztárok Oscar 2022 magazin érdekességek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vasárnap este (magyar idő szerint hétfő hajnalban) osztják ki az Oscar-díjakat a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben, hogy idén is eldőljön: mely alkotások és alkotók kapják a világ legrangosabb filmes elismerését? A jeles alkalomra készülve összegyűjtöttünk egy nagy adag különleges érdekességet az idei jelöltekről és magáról a gáláról.

Olyan már előfordult az Oscar-gálák történetében, hogy női házigazdája volt a show-nak, de olyan még soha, hogy egyszerre három is. Amy Schumer, Regina Hall és Wanda Sykes a tervek szerint a három részre osztott gála egy-egy szakaszát fogja műsorvezetőként levezényelni.

A legjobb betétdalok előadóiként fellép a gálán Beyoncé, Luis Fonsi, Becky G és Billie Eilish is.

Idén először közönségdíjat is kiosztanak az Oscar-gálán, amire a mozinézők Twitteren és az Amerikai Filmakadémia honlapján szavazhattak.

Jane Campion lett az első női alkotó, akit egynél többször jelöltek rendezői Oscar-díjra.

Az első jelölését még A zongoraleckéért kapta 1994-ben, idén pedig A kutyai karmai között révén érdekelt. A kutya karmai között egyben az első olyan film, ami női rendezővel ért el 10-nél több Oscar-jelölést.

Az idei lesz az első olyan Oscar-gála, akikor a jelöltek között két házaspárt is köszönthetünk.

Penélope Cruz (Párhuzamos anyák) és Javier Bardem (Az élet Ricardóéknál), valamint Kirsten Dunst és Jesse Plemons (mindketten A kutyai karmai között című filmért) egyaránt emlékezetes családi estére számíthatnak.

Steven Spielberg egészen elképesztő: a West Side Story-ért kapott jelölésével immár hat(!) különböző évtizedben is meghívást kapott az Oscar-gálára a legjobb rendezők között.

Kenneth Branagh lett az első olyan alkotó az Oscar történetében, akit hét különböző kategóriában jelöltek már a díjra. Branagh idén a saját gyerekkorát feldolgozó Belfast című filmmel versenyez a díjakért, melyek közül személyesen a legjobb filmnek, rendezőnek és a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó szobrokat vihetné haza győzelem esetén. Korábban az V. Henrikért jelölték már rendezőként és főszereplőként, a Swan Song-ért a legjobb rövidfilm kategóriájában, a Hamletért a legjobb adaptált forgatókönyv, az Egy hét Marilynnel kapcsán pedig a legjobb mellékszereplő díjáért. Branagh ezzel a csúccsal George Clooney-t, Walt Disney-t és Alfonso Cuarónt utasította maga mögé a toplistán, akiket hat-hat kategóriában jelöltek.

A CODAaz első olyan alkotás a legjobb film kategóriájának jelöltjei között, aminek főszereplői között többségben vannak a siket színészek. Troy Kotsur pedig az első siket férfi színész, akit a díjra jelöltek.

Színésznők között már előfordult ilyen: a CODA-ban is szereplő, siket Marlee Matlin 1987-ben el is nyerte a díjat az Egy kisebb isten gyermekei című filmért.

Az egészen különleges Menekülés egyszerre animációs és egyszersmind dokumentumfilm, és mindkét kategóriában jelölték, ami még korábban soha nem fordult elő. Ráadásul még egy harmadik jelölést is begyűjtött a legjobb nemzetközi játékfilmek között.

Cate Blanchett a legjobb film kategória idei jelöltjei közül kettőben is szerepel: a Ne nézz fel! és a Rémálmok sikátora is sokat köszönhet neki. Blanchett a karrierje során ezzel már kilenc olyan filmben szerepelt, amit a legrangosabb díjra jelöltek, ezzel pedig csúcstartóvá lett a valaha volt összes színésznő között.

Az elveszett lányban Olivia Colman és Jesse Buckley ugyanannak a karakternek a fiatalkori és a középkorú alakját játsszák el, és mindkettőjüket Oscarra jelölték érte. Ilyesmi korábban mindössze két alkalommal fordult elő a díj történetében, és mindkétszer Kate Winslet közreműködésével: a Titanic és az Iris – Egy csodálatos női elme című filmekben is Oscar-jelölést érően játszott el egy olyan figurát, akinek idősebb változatát szintén jelölésig jutva formálta meg Gloria Stuart, illetve Judi Dench.

A Vezess helyettem lett az első japán mozi, amit nem csak a legjobb nemzetközi játékfilm, de a legjobb film kategóriájában is jelöltek.

Az idei gálán az a nagyon ritka eset fordult elő, hogy a legjobb női főszereplő kategóriájának jelöltjei közül egyik sem olyan alkotásban szerepelt, amit jelöltek volna a legjobb filmek között.

A tiszteletbeli életmű Oscar-díjakat idén Samuel L. Jackson, Liv Ullmann és Elaine May kapják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.