Rusvai Miklós: A háborús helyzet miatt egy újabb koronavírus-hullám kezdődik tavasszal

fotó: Talán Csaba -
járvány Rusvai Miklós járványhullám koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Teljesen csak nyárra csendesedik le a koronavírus-járvány ötödik hulláma, de arra is van esély, hogy a háborús helyzet miatt egy újabb hullám kezdődik tavasszal - mondta Rusvai Miklós víruskutató.

"Mindenképpen kijelenthető, hogy a koronavírus járvány ötödik hulláma leszálló ágban van Magyarországon, mivel valamennyi járványtani paraméter csökkenő tendenciát mutat" – mondta Rusvai Miklós az infostart.hu megkeresésére.

Rusvai hozzátette, hogy ha a csökkenő tendencia továbbra is ilyen ütemben halad, akkor már március végére kifejezetten alacsony számokat láthatunk, de a járvány megszűnésére májusig várni kell.

Rusvai Miklós virológus fotó: Talán Csaba

"Addig szórványosan, de azért mégiscsak mérhető esetszámot tapasztalunk majd. A friss fertőzöttek száma esetleg a százas nagyságrendet is elérheti, de a nyár közeledtével egyre alacsonyabb értékeket látunk majd. Igazából megszűnni a járvány nyáron fog" – fejtette ki.

A virológus elmondta, hogy az biztos, hogy lesz újabb járványhullám, de ez valószínűleg csak ősszel következik be. Az ukrajnai háború és a menekültek érkezése hozzájárulhat ahhoz, hogy már tavasszal idér a következő járványhullám, de bízik abban, hogy ez nem történik meg.

Rusvai azt is elmondta, hogy úgy véli, őszre a koronavírus már egyszerű náthává szelídül.

Mára 3539 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 793 120-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 83 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 44 134-re emelkedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.